A C-vitaminnak hatása lehet a kardiovaszkuláris betegségek és a korai halál kockázatának csökkenésében

Szerző: | 2015. szept. 8. | Blogbejegyzés

A Koppenhágai Egyetem és a Herlev és Gentofte Kórház közös kutatásának eredménye szerint a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának következtében megemelkedett C-vitamin vérszint összefüggésbe hozható a kardiovaszkuláris betegségek és a korai halál kockázatának csökkenésével. Azt eddig is tudtuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása egészséges, és ez egy újabb jó ok arra, hogy sokat együnk belőlük.

A kutatás során körülbelül 100 000 dán lakos zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásait, valamint orvosi adatait vizsgálták meg. „Azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó emberek csoportjában 15%-kal kisebb az esélye a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának, és 20%-kal kisebb az esélye a korai halálnak, azokhoz képest, akik a legkevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztják. Egyúttal az is látható, hogy a kockázatcsökkenés egyértelműen a zöldségekből és gyümölcsökből származó magas C-vitamin vérszinttel áll összefüggésben” mondta Camilla Kobylecki, a Herlev és Gentofte kórház Klinikai Biokémiai Osztályának orvosa és PhD hallgatója.

c-vitamin-hgysz-0908

Sok más dolog mellett a C-vitamin segít felépíteni a kötőszöveteket, melyek támogatják és összekötik a szervezet különböző szöveteit és szerveit. Emellett a C-vitamin egy nagyon erős antioxidáns is, amely megvédi a károsodástól a sejteket és a biológiai anyagokat, mielőtt azok betegségeket tudnának okozni.

„Tudjuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök egészségesek, de a mi kutatásunk pontosan megmutatja azt is, hogy ez miért van így. A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása a C-vitamin vérszintjének természetes emelkedéséhez vezet, ami hosszú távon csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek és a korai halál kockázatát. Étrend-kiegészítőket is lehet fogyasztani, de sokkal hasznosabb egy egészséges diéta részeként növelni a C-vitamin bevitelt, mert az egyúttal hozzájárul egy egészségesebb életmód kialakításához is, ami hosszú távon az általános egészségi állapotnak is jót tesz” – tette hozzá Boerge Nordestgaard, a Koppenhágai Egyetem Egészségügyi és Orvostudományi Karának professzora és a Herlev és Gentofte Kórház tanácsadója.

A kutatók most azt keresik, hogy a C-vitamin mellett milyen további tényezők vannak még hatással a szív- és érrendszeri betegségre és a halálozásra.

Forrás

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.