ÁNTSZ: az e-cigaretta káros az egészségre

Az ÁNTSZ és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet közösen kiadott állásfoglalása szerint az e-cigaretta nem segít a dohányzásról való leszokásban, ráadásul használatának komoly egészségügyi következményei is lehetnek.

A patronhoz használt folyadék, valamint a kifújt pára is olyan veszélyes anyagokat tartalmaz, amelyek ártalmasak az e-cigarettát használókra, valamint azokra is, akik csak belélegzik a kifújt párát. A patrontöltéshez szükséges folyadék káros a szemnek, a toroknak és a tüdőnek, hosszú távon akár asztmás betegség kialakulásához is hozzájárulhat. A vizsgálatok szerint a kifújt pára sem veszélytelenebb, mint a hagyományos cigaretta füstje, sőt bizonyos veszélyes anyagok koncentrációja jelentősebb arányban található meg az e-cigarettákban.

e-cigaretta

Az ÁNTSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy nem bizonyított, hogy az e-cigaretta segíthet a dohányzásról való leszokásban. Ezért a továbbiakban is a már ismert nikotin helyettesítő terápiák és gyógyszerek használatát, valamint a csoportos és telefonos támogatás igénybe vételét javasolják.

További információ az ÁNTSZ oldalán érhető el.

 • torzonborz

  Hol él az ÁNTSZ? Melyik bolygón? Tudományos érvek helyett: a közvetlen környezetemben több embert is fel tudnék sorolni, akik immár több éve LESZOKTAK a hagyományos cigarettáról, az e cigaretta segítségével. Közülük már SENKI nem használ nikotinos folyadékot !Előtte kísérleteztek az ÁNTSZ által felsorolt rendkívül alacsony hatékonyságú, ám drága kegyszerekkel, amik elsősorban a gyógyszergyártók zsebét hizlalják, hatékonyságuk siralmasan alacsony, mert a leszokást is betegségtudattal élik meg a használóik. És igen, vannak emberek, nem kevesen, akik felfokozott tempójú, többnyire kényszerűen túlhajtott életet élnek, ahol kellenek a pótszerek a stressz elviselésére. Ezeket nem tudomásul venni és azt harsogni, hogy tegyék le a cigarettát (most azonnal!), többszörösen (tudományosan) igazoltan nem életszerű. Az e cigaretta éppen ezt az ellentmondást oldja fel. A káros hatásokat a minimumra csökkentve,megengedő módon viszonyul a stresszt oldó szokások megtartásával. Ezért tud hatékony lenni.Nem a szokásos bűntudat-keltéssel sújtja a szenvedélyétől szabadulni nem tudó, de magát és környezetét mérgezni nem akaró embert, aki már eljutott oda, hogy felismerje egészsége fontosságát, hanem egy szelíd átmenetet kínál, a dohányzás halálzónájától fényévekkel távolabb.

 • torzonborz

  Az ÁNTSZ közleménye minden tudományos alapot nélkülöző rémhír, mely a dohányzás ártalmainak csökkentése helyett a dohányzás folytatására ösztönöz. Magyarországon, ahol évente közel 35 ezer ember veszíti életét a dohányzással összefüggő betegségek következtében, közülük kb 2500 csak azért, mert mások felfüstölték, azaz passzív dohányosok voltakt. Mindez e-cigarettával elkerülhető lenne. Tüdőrákosok számában világelsők vagyunk…. Csak így tovább, osszák meg, ezzel a hazugsággal is segítik elsőségünk megtartását.! https://www.facebook.com/groups/ecigplatform/752736288164629/

 • HGYSZ

  Tisztelt torzonborz!
  Függetlenül attól, hogy az milyen formában történik meg, a nikotin szervezetbe juttatása mindenképpen káros az egészségre. A nikotintartalmú gyógyszereket is csak azért alkalmazzuk, hogy segítsünk a dohányzásról történő leszokásban, nem pedig azért, hogy egy “egészségesebb”, alternatív beviteli módra szoktassuk át a betegeket. Éppen ezért az egészségügyi szakemberek sosem fogják ajánlani a leszokáshoz az elektromos cigarettát sem. Az elektromos cigaretták gyártóival és forgalmazóival szemben nekünk a betegek gyógyítása a célunk, nem pedig a függőség más formában történő fenntartása.
  Hazánkban sajnos évente több ezren halnak meg a magas vérnyomással összefüggő megbetegedések miatt. A nikotin egyik nemkívánatos hatása éppen a vérnyomás emelése, melyen nem segít az sem, ha elektromos cigarettát használunk.

 • HGYSZ

  Tisztelt torzonborz!
  Kérjük, hogy a továbbiakban tartózkodjon az előre megírt panelszövegek hozzászólásokban történő megosztásától. Köszönjük.