HGYSZ sajtóreggeli 2024.01.30. – sajtóanyag

Szerző: | 2024. febr. 2. | Sajtóközlemények

Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége
Sajtóreggeli, 2024. január 30.
Háttéranyag

A gyógyszertárak helyzete
A tavalyi évben is folytatódott a gyógyszertárak számának csökkenése, az év végén 15 közforgalmú gyógyszertárral és 6 fiókgyógyszertárral volt kevesebb, mint 2022 decemberében. A változás -1% környékén van, tehát a tendencia mértéke nem változott. Eközben új gyógyszertárak is létesültek, tehát több patika szűnt meg, mint ahogy a számok mutatják, és elmondható, hogy több településen, ahol közforgalmú gyógyszertár működött, fiókpatika vette át a helyét. Emellett az új gyógyszertárak döntő többsége olyan helyen nyílt meg, ahol már van működő patika, tehát ezek érdemben nem javítottak a gyógyszertárak elérhetőségén. Ma nagyjából 700 ezer ember él olyan településen, ahol nem érhető el közvetlenül gyógyszer. A tendencia hosszú távon aggodalomra adhat okot, de a gyógyszerellátás biztosítása nincsen veszélyben.

A gyógyszertárak éves forgalma tavaly átlépte az 1000 milliárd forintot, és 2022-höz képest 11,6%-kal nőtt. Itt fontos kiemelni, hogy 2023-ban a kórházi forgalomból átsoroltak nagyértékű készítményeket a közforgalomba, így ezek már ebben a kategóriában mutatkoznak, összesen 28 milliárd forint értékben. Ha ezt kivonjuk a forgalomból, a változás már csak 9% körüli. Ha a gyógyszertárak forgalomnövekedését az inflációhoz mérjük, azt láthatjuk, hogy folytatódott a 2021 óta tartó tendencia és tavaly ismét nyílt az olló 2022-höz képest. A gyógyszertárak működését biztosító kiadások vonatkozásában 10% körüli inflációval számolunk idén, és reményeink szerint az olló szűkebb lesz 2024-ben.
A forgalom összetételét tekintve ismét nőtt egy kicsit az OTC/egyéb termékek aránya, de a forgalom jelentősebb részét továbbra is a támogatott készítmények adják. Az OTC termékek területén csökkent a dobozszám, ez annak köszönhető, hogy eltolódott a kereslet a nagyobb, gazdaságosabb kiszerelések irányába. A támogatott készítmények esetében nem volt érdemi dobozszám-változás, ezek esetében a dobozárak nőttek. Ennek oka, hogy egyre nagyobb arányban jelentek meg a nagyobb értékű, modern készítmények.
Az éves nettó támogatott árrés csökkent 2022-höz képest, hiába van jelentős forgalomemelkedés, nagyjából 1,5% körül emelkedett a támogatott gyógyszerek árréstömege. Alapvetően elmondható, hogy 10 éve változatlan árréstömeget realizálnak a gyógyszertárak a támogatott gyógyszerek árréséből.

A 2023-as költségvetésben 472 milliárdot terveztek gyógyszertámogatásra, a rendelkezésre álló adatok alapján ez végül meghaladta az 500 milliárdot, tehát jelentős túllépés volt tapasztalható. Idénre a költségvetésben 500 milliárd szerepel, és ha a tendencia folytatódik, akkor várhatóan 2024-ben is bővíteni kell majd a rendelkezésre álló keretet.

2023 kiemelt témája: a kistelepülési gyógyszerellátás erősítése
Évek óta egyre jelentősebb probléma, hogy nő a gyógyszertár nélküli települések száma. Jelenleg nagyjából 700 ezer ember él olyan településen, ahol nem érhető el közvetlenül gyógyszertár. A HGYSZ 2021-ben dolgozta ki javaslatát, amelyet a 2022-es online konferencián meg is vitattunk szakmai szervezetekkel. A javaslat lényege, hogy kizárólag fiókgyógyszertárban szakasszisztens is expediálhasson gyógyszerészi jelenlét nélkül, de kötelező legyen biztosítani folyamatos online kapcsolatot gyógyszerésszel szükség esetére.
A Belügyminisztérium 2023 nyarán bocsátotta egyeztetésre rendelettervezetét, mellyel kapcsolatban a HGYSZ további szigorításokat javasolt az érintett fiókgyógyszertárak és a szakasszisztensek vonatkozásában:

  • a rendelkezéseket kizárólag azon fiókgyógyszerárak esetében lehessen alkalmazni, amely fiókgyógyszertárak havi támogatott forgalma nem éri el a 8 millió forintot és hetente 25 órát vagy kevesebbet van nyitva.
  • az érintett fiókgyógyszertár havi nyitvatartásának legalább 25%-ában legyen kötelező a személyes gyógyszerészi jelenlét biztosítása, és erről előre tájékoztatni szükséges a lakosságot.
  • a fiókgyógyszertárban személyes gyógyszerészi jelenlét nélküli munkavégzéssel kizárólag olyan szakasszisztens legyen megbízható, aki legalább 5 év szakmai gyakorlattal rendelkezik.

A rendelet nem jelent meg, de egy törvénymódosítás 2023 végén elhárított egy akadályt a szabályozás bevezetése elől.

Öt terület, amelyben változást várunk 2024-ben

  • A gyógyszertárak számára fontos, hogy megoldódjon a negatív árréssel forgalmazott gyógyászati segédeszközök (GYSE termékek) árképzésének problematikája. Vannak olyan GYSE termékek (például a felnőttpelenkák), amelyek forgalmazása veszteséget okoz a patikáknak. Egy, a tavalyi év végén elfogadott törvénymódosítás alapján az egészségügyért felelős miniszter határozza majd meg, hogy bizonyos GYSE termékek mekkora árréssel lesznek forgalmazhatóak.
  • Egy tavalyi törvénymódosítás alapján szigorítás várható az étrendkiegészítők forgalmazását tekintve, ez betegbiztonsági, szakmai és működtetési szempontból is pozitív fejlemény. Ebben az esetben is az egészségügyért felelős miniszter rendelete lesz az irányadó, amely eddig még nem jelent meg.
  • Az online gyógyszerforgalmazás 2022-től szigorúan korlátozott tevékenység, és érdemi előrelépés nem történt ebben az ügyben. A legtöbb gyógyszertár felhagyott az online gyógyszerforgalmazással, vagy személyes átvétellel folytatja, csak néhány patika végez házhozszállítást szakszemélyzettel. Fontos lenne, hogy mielőbb megszülessen egy megfelelő szabályozás, amely leköveti a beteg- és vásárlói igényeket, a technikai fejlődés adta lehetőségeket és figyelembe veszi a betegbiztonsági szempontokat is.
  • A gyógyszertári ügyelet régóta megoldandó probléma, továbbra is jelentős terhet ró az ügyeletes gyógyszertárakra. Az orvosi ügyeleti rendszer átszervezése további kérdéseket vet fel a gyógyszertári ügyelet jelenlegi működésével kapcsolatban. Érdemes összehangolni a két rendszert, és optimalizálni a gyógyszertári ügyeletet ennek megfelelően.
  • A kistelepülések gyógyszerellátásának erősítése a fiókgyógyszertárak működési feltételeinek módosításával.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.