Részletes javaslat az ügyeleti rendszer átalakítására

Szerző: | 2016. febr. 2. | Állásfoglalások

Az egészségügyi kormányzattal, valamint a szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetések során a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége összeállította az ügyeleti rendszer szabályozására vonatkozó részletes javaslatát. Állásfoglalásunkat 2015 végén az EMMI Egészségügyi Államtitkárságának a rendelkezésére bocsátottuk.

A javaslatunkban elemezzük a jelenlegi helyzet problémáit és anomáliáit, valamint bemutatjuk részletes álláspontunkat a szabályozásra vonatkozóan.

Javaslatunk főbb pontjai:

  • Javasoljuk, hogy a gyógyszertári ügyeleti rendszerre vonatkozó alapvető szabályokat a gyógyszergazdaságosági törvényben, míg a részletszabályokat a törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletben határozzák meg.
  • Álláspontunk szerint a gyógyszertári ügyeleti szolgáltatás nem a sürgősségi ellátás része, hanem nyitvatartási időn túli gyógyszerellátás, mely során a gyógyszertár teljeskörű lakossági gyógyszerellátást végez.
  • Az ügyeleti és készenléti rendelkezésre állást ügyeleti körzetekben javasolt megszervezni a járási és a megyei rendszer alapján. Az ügyeletes körzetek számát az állami finanszírozás mértéke határozza meg. Javaslatunkban négy lehetséges megoldást vázolunk fel az ügyeletes körzetek száma alapján.
  • A nyitvatartás utáni gyógyszerellátás költségeit a gyógyszertárak három forrásból fedezik: állami kompenzáció, ügyeleti díj és az ügyeleti forgalomból származó árréstömeg. Az ügyeletre vonatkozó új szabályozást az állami finanszírozás bevezetésével együtt kell hatályba léptetni.
  • Az ügyeleti rendszer finanszírozása megoldható egy megfelelően megválasztott átalánydíj alkalmazásával. Az átalánydíj számításánál figyelembe kellene venni többek között a gyógyszertárak egy ügyeletes és egy készenlétes órára számított fajlagos költségeit, az átlagos ügyeletes és készenlétes órák számát, a tervezett ügyeletes települések lakosságszámát, valamint a nagyobb településeken jelentkező nagyobb ügyeletes és készenlétes forgalmat.

A részletes javaslat letölthető innen.

A javaslatot bemutató prezentáció letölthető innen.

A teljes méretű infografikáért kattintson a képre!

HGYSZ_ügyelet infografika_20160202

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.