Pénzcentrum: Súlyos a helyzet a magyar óvodákban: ez még csak a kezdet, egyre több a beteg

Szerző: | 2020. febr. 6. | Sajtómegjelenések

Magyarországon hivatalosan is kitört az influenzajárvány egy hete, napról napra több óvodás korú gyerekkel fordulnak orvoshoz, veszik ki az óvodából. A járvány súlyosságáról, felkészülésről és megelőzésről Dr. Muzsay Gézát a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) alelnökét, illetve Dr. Marjai Tamást a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatóját kérdezte a Pénzcentrum. 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat információi szerint a január 27. és február 2. között influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók becsült száma 30 ezer fő volt, az előző hetinél 72 százalékkal több. Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. 

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 2020. év negyedik hetében megkezdődött az influenzajárvány, és az ötödik héten tovább nőtt a megbetegedések száma. A betegek 37,9%-a 0-14 éves gyermek, 33,4%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 21,6%-a, 7,1%-a 60 éven felüliek közül került ki. A 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 3-5 évesek között volt a legmagasabb (847)!

Általában minden téli időszakban megszaporodnak a magas lázzal, torokfájással, köhögéssel, náthával járó betegségek. Ezeket az esetek nagy részében, több mint 90%-ában vírusfertőzés okozza, mely recept nélkül kapható tüneti szerekkel kezelhető. Antibiotikus kezelésre nagyon ritkán van szükség – mondta el Dr. Muzsay Géza, a HGYE alelnöke. Kérdésünkre, hogy várható-e az óvodákban a járványkitörés az elkövetkezendő hetekben, azt mondta, hogy a közösségbe kerülő gyermekek fokozottabban hajlamosak fertőzésre, viszont az iskolában ez már kevésbé jellemző, mint bölcsödébe vagy óvodába kerüléskor.

Dr. Marjai Tamás, a HGYSZ elnöke szerint is nagyon fontos a védőoldás, nagy szerepe van a betegség és a járványok megelőzésében: Nagyon fontos, hogy minden évben gondoljunk a megelőzésre, és adassuk be magunknak és családtagjainknak az influenza elleni védőoltást. A védőoltás a leghatékonyabb védekezési módszer a betegség kialakulása ellen.

Hogyan védekezzünk most a járvány ellen?

A HGYE alelnöke szerint sajnos az utóbbi időben egyre többen betegen is elviszik gyermekeiket bölcsődébe, óvodába, iskolába, így a többi egészséges gyermeket is megfertőzhetik. Ez pedig oka lehet az időnként észlelhető tömeges megbetegedéseknek, hiányzásoknak. Azt ajánlja, hogy vigyázzunk egymásra, tartsuk be az alapvető szabályokat, így gyermekeink egészségesebbek lesznek. A szakember hozzátette, hogy segíthet továbbá a magas vitamintartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, illetve egyes probiotikumok is szerepet játszhatnak az ellenálló képesség növelésében. Kiemelte a rendszeres szellőztetés jelentőségét is, és az időjárásnak megfelelő öltözködést. 

Emellett nagyon fontos a felnőtteknél és a gyermekeknél is a személyi higiéné betartása. Lehetőleg gyakran mossunk kezet, szennyezett kézzel ne piszkáljuk az arcunkat, különösen a száj és orrnyálkahártyánkat kerüljük el. Ha köhögnünk vagy tüsszentenünk kell, akkor azt zsebkendőbe tegyük, hogy ne adjuk tovább a fertőzést. Emellett kerüljük a zárt, zsúfolt helyeket, a közösségeket, és maradjunk otthon, amíg ki nem heverjük a betegséget – javasolja Dr. Marjai Tamás. 

A teljes cikk a penzcentrum.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.