Vg.hu: A gyógyszeripar növekedési lehetőségeit erősen befolyásolja az új uniós szabály

Szerző: | 2019. febr. 8. | Sajtómegjelenések

Szombattól lép életbe a gyógyszerhamisítás megelőzését szolgáló uniós szabályozás – a patikákban kapható vényköteles gyógyszerek dobozait biztonsági elemekkel látják el. A hazai gyártóknak húszmilliárdos pluszt jelentett a szerializáció, amit Illés Zsuzsanna, a Humvo elnöke szerint a kutatás-fejlesztési költségek átcsoportosításából, beruházások visszafogásával tudtak kigazdálkodni.

Évente négy-hat milliárd forint lehet a fenntartási költsége a hazai gyógyszeriparban a február 9-től Magyarországon is bevezetésre kerülő EU-s egyedi gyógyszer-azonosítási rendszernek (szerializáció), amelynek célja a gyógyszer-hamisítás megelőzése – mondta a Világgazdaságnak Illés Zsuzsanna, a Humvo Nonprofit Zrt. elnöke, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) igazgatója.

A magyar gyógyszerellátási lánc zárt és szigorúan ellenőrzött volt eddig is, de ez nem minden uniós országban volt így. A gyógyszer-azonosításra kidolgozott rendszert nem az állami, hanem a piaci szereplők által létrehozott európai és nemzeti szervezetek működtetik, ez lett Magyarországon a Humvo Nonprofit Zrt. A hazai gyártókra óriási teher hárult a szerializáció miatt.

Az uniós szabályok szerint két biztonsági elemet kell bevezetniük a gyógyszergyártóknak a vényköteles készítmények csomagolásán – mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója. Az egyik egy kétdimenziós adatmátrixkód, amely a gyógyszerek egyedi dobozazonosítóját tartalmazza. A másik elem a manipulálás ellen védő, dézsmabiztos csomagolás. A gyógyszerek csak akkor adhatók ki a betegeknek, ha mind a két biztonsági elem megfelelő a csomagoláson. Az igazgató hangsúlyozta: a szerializáció nemcsak a hamis gyógyszerek ellen véd, hanem a lejárati idő és a forgalomból történő kivonás figyelemmel kísérésén keresztül is növeli a gyógyszerbiztonságot.

A teljes cikk a vg.hu oldalán olvasható.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.