Ellátási kötelezettség a gyógyszerellátásban

Szerző: | 2017. márc. 3. | Blogbejegyzés

Bármelyik gyógyszertárban előfordulhat olyan helyzet, hogy az expediálás során a gyógyszerész legszívesebben megtagadná a gyógyszer kiadását, mert úgy érzi, hogy azt nem a szakmai és jogszabályi előírások szerint használnák fel. Éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy ilyen esetekben mi a teendő és milyen lehetőségeink vannak.

Csak néhány példa általánosságban, amelyek bármelyik gyógyszerésszel megtörténhetnek:
Egy édesanya egy vagy több doboz antibiotikumot vált ki a gyerekei számára. A gyógyszer kiadása közben elmondja, hogy csak tartalékba viszi otthonra, azért, hogy ha a gyerekei megbetegednének legyen otthon belőle, és ne akkor kelljen orvoshoz menni felíratni őket.

Egy kliens több havi adagban vált ki több különböző készítményt. Amikor a gyógyszerész tájékoztatni szeretné az alkalmazás módjáról, akkor elmondja, hogy nem is ő fogja felhasználni a gyógyszereket, mert az ismerőseinek/rokonainak viszi külföldre azokat, mivel ott ezek túlságosan drágák vagy beszerezhetetlenek.

Egy beteg egy alkalommal, vagy nagyon rövid időn belül vált ki nagy mennyiségben olyan gyógyszert, melynél fennáll a függőség veszélye. Előfordulhat, hogy ugyanazt a gyógyszert több különböző orvos írta fel.

Társadalombiztosítási támogatással vált ki a beteg gyógyszert, és az expediálás közben kiderül, hogy nem is neki, hanem a háziállatának kell a gyógyszer.

Egy kliens külföldi vényekre ugyanazt a készítményt váltja ki több alkalommal, nagy mennyiségben. A külföldi vényeken különböző betegek adatai vannak.

Több doboznyi nyugtató vagy altató hatású készítményt szeretnének kiváltani olyan orvos vényére, melynek rendelője több száz kilométerre van a gyógyszertártól. Még az is lehet, hogy már arról is értesültünk, hogy ettől az orvostól korábban loptak el vényeket.

A gyógyszertár kap néhány dobozzal egy régóta hiánycikknek számító gyógyszerből, amikor megjelenik a gyógyszertárban egy orvos vagy gyógyszerész, és saját részre több adagot is szeretne belőle elvinni.

Mindegyik esetben közös, hogy a kiadott gyógyszereket nagy valószínűséggel nem az előírásoknak megfelelően használnák fel. A kérdés az, hogy ilyen esetekben mit tehet a gyógyszerész?

1. Mindig ellenőrizzük az alaki kellékeket!

Első lépésben minden esetben bizonyosodjunk meg arról, hogy eredeti vénnyel van-e dolgunk, és hogy rendelkezik-e minden szükséges alaki kellékkel. A magyar receptek eredetiségének ellenőrzésében sokat segít, hogy számos biztonsági elemmel vannak ellátva. Külföldi vények esetében azonban már sokkal nehezebb a dolgunk, mivel igen változatos formában találkozhatunk velük. Emellett az is előfordulhat, hogy egy adott országon belül is több fajta vény van forgalomban. Az országos tisztifőgyógyszerész tájékoztatása szerint ebben az ügyben hamarosan segítséget kaphatunk majd az OGYÉI-től.

Természetesen önmagában az nem elegendő, hogy eredeti legyen a vény, emellett az összes előírt alaki kellékkel is rendelkeznie kell. Ezeket az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló miniszteri rendelet tételesen felsorolja. A külföldi vények alaki kellékeivel pedig egy korábbi írásunkban mi is foglalkoztunk részletesebben.

2. Bizonyosodjuk meg arról, hogy csak a kiadható mennyiséget expediáljuk!

Miután meggyőződtünk róla, hogy eredeti vénnyel van dolgunk, és minden szükséges alaki kellékkel rendelkezik, győződjünk meg arról is, hogy csak a jogszabályok által kiadható mennyiséget expediáljuk. Erről szintén a gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló miniszteri rendelet rendelkezik.

Az orális adagolású szerek esetében például, ha az orvos nem tüntette fel, hogy meddig látta el a beteget, akkor csak a 30 napi mennyiséghez közelebbi csomagolási egység adható ki. A nem EGT-megállapodásban részes államban kiállított külföldi vény esetében legfeljebb 30 napi gyógyszermennyiség adható ki. Vényköteles gyógyszert vény nélkül orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek is csak legfeljebb harminc napra elegendő mennyiségben lehet kiadni.

3. Tegyünk eleget az ellátási kötelezettségünknek!

Ha minden teljesen szabályos, és megfelel az összes előírásnak, akkor a gyógyszerésznek nincs mérlegelési lehetősége abban, hogy végül kiadja-e a gyógyszert vagy sem. A profilrendelet ebből a szempontból teljesen egyértelműen rendelkezik: a gyógyszer, egyéb termék kiszolgáltatója a beteg, az egészségügyi intézmény, az orvos által igényelt gyógyszert vagy egyéb terméket a gyógyszertárban tartott és forgalmazott gyógyszerkészletből, illetve termékkészletből köteles kiadni.

Ha az igényelt gyógyszert vagy egyéb terméket az expediáló a meglévő készletből nem tudja kiadni, akkor köteles felajánlania a helyettesítést vagy a beszerzést.

Tehát annak ellenére, hogy sejtjük, hogy a gyógyszereket nem megfelelően fogják felhasználni, mindenképpen ki kell adjuk azokat, különben mi sértjük meg az előírásokat.

4. Vegyük fel a kapcsolatot a kezelőorvossal vagy a hatóságokkal!

Amellett, hogy eleget teszünk az ellátási kötelezettségünknek, van még néhány lehetőségünk, hogy útját álljuk a jogsértő tevékenységnek. Például felvehetjük a kapcsolatot a beteg háziorvosával, és elmondhatjuk neki, hogy feltételezésünk szerint a betege gyógyszerfüggő lett.

Ha úgy véljük, hogy hamis vény került a kezünkbe munkánk során, készlethiányra hivatkozva tartsuk vissza a vényeket, és mindenképpen értesítsük a rendőrséget. Ezzel a módszerrel már több esetben is sikeresen fogtak el vényhamisítókat. Emellett segítségért lehet fordulni a tisztifőgyógyszerészekhez is.

Nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy gyógyszerészként az elsődleges feladatunk a gyógyszerellátás biztosítása, és nem a jogsértő tevékenységek felderítése és megakadályozása. Éppen ezért soha ne lépjünk fel erőszakosan és semmi esetre se kockáztassuk a testi épségünket. Mindig tartsuk be a ránk vonatkozó jogszabályi előírásokat, és ha valami gyanús, akkor azt a megfelelő helyen jelezzük.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.