24.hu: Megrohamozták a gyógyszertárakat a magyarok, pedig nem kellene

Szerző: | 2020. márc. 18. | Sajtómegjelenések

Egyelőre nincs gyógyszerhiány, az utánpótlás azonban éppen a hatalmas kereslet miatt jelentősen lelassult. Ráadásul a lapunknak nyilatkozó elcsigázott, 12-14 órákat dolgozó gyógyszerészek és patikusok szerint nincs megfelelő védőfelszerelésük, miközben tömegeket szolgálnak ki. 

Még nincs gyógyszerhiány

A megkérdezett patikában dolgozók mindegyike kiemelte, hogy a „békeidőkre” nem jellemző módon most megsokszorozódott azok száma, akik három havi gyógyszert váltanak ki, ezért is fordul elő, hogy gyorsan fogynak a készletek. De nem csak a receptkötelesek, minden más. Hiány egyelőre nincs, de az utánpótlás és a készletek visszatöltése érthető módon akadozik, illetve lelassult, előfordul több napos csúszás, mert a nagykereskedések nem tudják tartani ezt a tempót.

Az elmúlt napokra jellemző jelentősen megnövekedett gyógyszerigény részben annak tudható, hogy az induló járvány miatt érthető módon mindenki szeretné magát bebiztosítani – magyarázta a gyógyszerfelvásárlási láz lélektanát Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, aki hozzátette, a gyógyszerfelírás könnyítésére hozott döntések indokoltak voltak ugyan, de azok is pillanatnyilag többletterhet generálnak. A kamara elnöke józan önmérsékletet kér mindenkitől, már csak azért is, mert a közeljövőben nem lesz gyógyszerhiány. A gyógyszertárak és a nagykereskedők közötti logisztikai rendszer túlterheltsége miatt vannak ugyan problémák: például nem annyit kap a patika, mint amennyit rendelt, vagy nem pontosan azt, de érthető, hogy a jelenleg tapasztalható háromszoros, három és félszeres forgalmat nehezebben kezelik a logisztikai rendszerek.

Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója úgy tudja, az elkövetkezendő hónapokra szükséges gyógyszerkészlet rendelkezésre áll a nagykereskedőknél és a gyártóknál is, azonban arra ő is felhívja a figyelmet, hogy a megnövekedett kereslet miatt előfordulhatnak csúszások a gyógyszerek kiszállításánál. Az egész ellátási lánc túl van terhelve – tette hozzá és külön kiemelte, hogy a gyógyszerellátásban dolgozók minden tiszteletet és köszönetet megérdemelnek, mert erőn felül teljesítenek azért, hogy fenn tudják tartani a folyamatos gyógyszerellátást.

A teljes cikk a 24.hu oldalon olvasható. 

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.