Írhat-e állatorvos állatorvosi vényre, „pro familia”, embergyógyászati készítményt?

Szerző: | 2017. márc. 29. | Blogbejegyzés

Néhány nappal ezelőtt bukkant fel az alábbi kérdés egy gyógyszerellátással foglalkozó internetes fórumon:
Kiadható-e embergyógyászati készítmény állatorvosi vényre, ha az állatorvos a készítményt saját magának írta fel „pro familia”?

A helyes válasz a kérdésre természetesen az, hogy nem, nem adható ki. Voltak azonban néhányan olyanok is, akik úgy vélték, hogy ez a válasz nem vezethető le egyértelműen a jogszabályi rendelkezésekből. Ezért az alábbiakban részletesen is bemutatjuk, hogy a hatályos előírások alapján hogyan juthat hozzá szabályosan vény nélkül a gyógyszeréhez az állatorvos.

Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendelésének és kiadásának szabályait a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet tartalmazza. A rendelet 12. § (1) bekezdése szerint

„Kizárólag orvosi rendelvényre kiadható gyógyszer csak olyan vényre vagy megrendelőlapra adható ki, amely megfelel az e rendeletben, illetve a külön jogszabályban meghatározott feltételeknek.”

Megállapíthatjuk tehát, hogy főszabályként TILOS vényköteles gyógyszert kiadni olyan vényre (vagy megrendelőlapra), ami nem felel meg a rendelt előírásainak. Van néhány kivétel is, azonban ezekről később ejtünk szót.

Lássuk, hogy a rendelet hogyan határozza meg a vény és a megrendelőlap fogalmát:

„1. § (1) E rendelet alkalmazásában orvosi rendelvény a gyógyszert rendelő orvos közleménye a gyógyszert kiadó vagy elkészítő gyógyszerész, valamint külön jogszabályban meghatározott esetben a gyógyszertári szakasszisztens számára. Orvosi rendelvénynek minősül:
a) az orvosi vény, és
b) a megrendelőlap.”

A következő kérdés, hogy kik azok az orvosok, akik a rendelet szerinti vényen rendelhetik a gyógyszereket? A választ a 2. § (1) bekezdése adja meg:

„Gyógyszer rendelésére jogosult minden orvos és fogorvos (a továbbiakban együtt: orvos) az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló 2005. évi XCV. törvény (a továbbiakban: GyT.) 25. § (1) és (6) bekezdésében foglaltak alapján.”

A rendeletben említett Gyógyszertörvény (GyT.) alapján az az orvos és fogorvos rendelhet gyógyszert, aki az orvosi oklevélhez kötött tevékenység folytatására jogosult, és gyógyszerrendelésre jogosító bélyegzővel rendelkezik. A törvényben természetesen embergyógyászati tevékenységről van szó, amire értelemszerűen az állatorvosoknak nincsen jogosultságuk.

Összegezve a fentieket megállapíthatjuk, hogy vényköteles embergyógyászati gyógyszereket a gyógyszertárak csak olyan vényre adhatnak ki, melyet megfelelő jogosultsággal rendelkező (humán) orvos vagy fogorvos állított ki. „Pro familia” jelzéssel pedig csak azok az orvosok rendelhetnek gyógyszert saját maguk és hozzátartozójuk részére, akik nem folytatnak gyógyító-megelőző tevékenységet.

Az előírásokból pedig egyértelműen következik, hogy állatorvos saját részre, „pro familia”, állatorvosi vényre semmilyen körülmények között nem rendelhet embergyógyászati célra készült gyógyszereket.

Az alaposság kedvéért érdemes megvizsgálni azt is, hogy az állatorvosi vényekre vonatkozó szabályozásban nincs-e olyan rendelkezés, ami engedélyezi az állatorvosnak az embergyógyászati készítmények embergyógyászati célú rendelését. Ehhez az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendeletet kell elővennünk. Az FVM rendelet 4. § 6. pontja szerint az állatorvosi vény az állatorvosi képesítéssel rendelkező személy által kiadott, az állatgyógyászati készítmény rendelésére vonatkozó okirat.

Nem meglepő, hogy állatorvosi vényen az állatorvos állatorvosi készítményt rendelhet. Viszont az is igaz, hogy naponta tapasztaljuk a gyógyszertárakban, hogy az állatorvosok nem csak állatorvosi készítményeket rendelnek az állatorvosi vényeken. Hogyan lehetséges ez?

Úgy, hogy az FVM rendelet 10. és 11. §-ának rendelkezései lehetőséget adnak az állatorvosnak, hogy ha az állat betegségére nem áll rendelkezésre megfelelő állatgyógyszer, akkor kivételes esetben embergyógyászati készítményeket is alkalmazhat.

Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy az állatorvosi vényekre vonatkozó szabályozás sem ad lehetőséget az állatorvosnak arra, hogy saját felhasználásra rendeljen magának (humán) gyógyszert.

Mi lehet akkor a megoldás a problémára?

A megoldást a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet egyik kivételes rendelkezése adja. A 16. § (3) bekezdés alapján állatorvosnak is ki lehet adni gyógyszertárból vényköteles embergyógyászati készítményt, legfeljebb harminc napra elegendő mennyiségben, ha a végzettségét hitelt érdemlően bizonyítani tudja. Ez esetben nincs más dolgunk, mint kitölteni a szükséges nyilvántartást, és a gyógyszert nyugodtan kiadhatjuk.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.