HGYSZ: Kérjük, hogy a koronavírus fertőzöttek ne személyesen váltsák ki a favipiravir tartalmú készítményt!

Szerző: | 2021. márc. 31. | Sajtóközlemények

Március eleje óta a koronavírus fertőzött betegek otthonukban is kezelhetik magukat favipiravir tartalmú gyógyszerrel. Az elmúlt hetekben számos esetben tapasztaltuk, hogy igazoltan koronavírus fertőzött betegek személyesen váltják ki saját részükre a gyógyszereket a patikákban. Ez jelentős kockázattal jár és veszélyezteti a patikába látogató többi beteg és a gyógyszertári dolgozók egészségét. Ezért a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége kér mindenkit, hogy amennyiben a háziorvos felírja számukra a favipiravir tartalmú készítményt, akkor azt semmiképpen se személyesen vegyék át a gyógyszertárakban, hanem kérjék meg a hozzátartozóikat, ismerőseiket, hogy váltsák ki helyettük.

A gyógyszertárak a járvány kezdete óta jelentős szerepet játszanak a koronavírus elleni védekezésben. Március elején a védekezés új szakaszba lépett azzal, hogy a favipiravir tartalmú készítményt a lakossági járóbeteg-ellátás keretei között is rendelhető gyógyszerré nyilvánították koronavírus fertőzötteknek. A Covid ambulancián dolgozó orvosok és a háziorvosok a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek számára írhatják fel ezeket a gyógyszereket.

A favipiravir tartalmú készítmény azért vált lakossági járóbeteg-ellátás keretei között alkalmazható gyógyszerré, hogy a fertőzöttek lehetőleg otthon gyógyuljanak a kórházi kezelés helyett. A jelenlegi szabályok alapján az igazolt fertőzötteknek felírt készítményeket egy hozzátartozónak vagy ismerősnek kellene kiváltania, amíg a beteg az otthonában tartózkodik karanténban. Sajnos az elmúlt időszakban sok gyógyszertárban azt tapasztalható, hogy az igazoltan koronavírus fertőzött betegek személyesen váltják ki a favipiravir tartalmú gyógyszereket saját részükre.

Ez a gyakorlat értelemszerűen nagy egészségügyi kockázattal jár, és veszélyezteti a járványügyi védekezések sikerét. Az igazolt fertőzöttek személyes gyógyszerkiváltása a többi odalátogató beteg mellett a gyógyszertári dolgozókat is fertőzésveszélynek teszi ki. Emellett ilyen esetben a gyógyszertárban rendkívüli intézkedéseket kell hozni, többek között a többi beteg kiküldése, a gyógyszertár bezárása, soron kívüli fertőtlenítés, szellőztetés -, ami nehezíti a munkavégzést is.

Kérünk mindenkit, hogy amennyiben elkapják a koronavírus fertőzést, és a háziorvos felírja számukra a favipiravir tartalmú készítményt, akkor azt ne személyesen vegyék át, hanem maradjanak otthon karanténban, és kérjék meg hozzátartozóikat, ismerőseiket, hogy helyettük váltsák ki a gyógyszert. Amennyiben erre nincsen lehetőségük, javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot a helyi önkormányzattal, hogy tudnak-e segíteni a gyógyszer átvételében. Ezzel garantáltan csökkenthetik a fertőzésveszélyt, és hozzájárulhatnak a koronavírus járvány elleni védekezés sikeréhez.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.