Napi.hu: Súlyosan érintené a patikákat az állandósuló különadó – mentesítést kérnek

Szerző: | 2020. máj. 5. | Sajtómegjelenések

A kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslat felülvizsgálatát, a gyógyszertárak mentesítését szorgalmazza a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége. A HGYSZ azért fordult a Pénzügyminisztériumhoz, mert méltánytalannak érzi, hogy az alapvető, kiemelt egészségügyi szolgáltatást nyújtó patikákat is kötelezik a kiskereskedelmi adó folyamatos megfizetésére – olvasható a HGYSZ közleményében.

Habár a járványhelyzet jelentős kihívások elé állította a gyógyszerellátást, a HGYSZ tudomásul vette az egyszeri kiskereskedelmi adó kivetését, mivel fontosnak érezték, hogy a mindennapi munka mellett a gyógyszertárak is hozzájáruljanak a Járványügyi Alaphoz. Az április 28-án benyújtott „a kiskereskedelmi adóról” szóló törvényjavaslat azonban már nem csak egyszeri, hanem folyamatos és állandó jelleggel kötelezné a gyógyszertárakat a kiskereskedelmi adó megfizetésére – emlékeztet közleményében a szövetség.

Az ágazatot szabályozó ún. Gyógyszergazdaságossági törvény alapján a gyógyszertár „egészségügyi szolgáltatást végző egészségügyi intézmény”. Ennek megfelelően a kereskedelmi egységektől eltérő rendszerben működnek, így sokkal szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük. A gyógyszertárakban magasan kvalifikált, képzett munkaerő áll a betegek rendelkezésére és alapvető feladatuk az olyan egészségügyi szolgáltatások biztosítása a gyógyszertárba betérők részére, mint például a gyógyszerek tanácsadással egybekötött kiszolgáltatása, a magisztrális gyógyszerkészítés és a gyógyszerészi gondozás – hangsúlyozzák.

Ezek alapján a HGYSZ álláspontja szerint nehezen értelmezhető, hogy a kiskereskedelmi különadó meghatározása során a kormányzat miért tekinti a gyógyszertárakat kiskereskedelmi egységnek. A gyógyszertárak már a koronavírus járványt megelőzően is számos kihívással néztek szembe, és a helyzetüket tovább súlyosbították a védekezéssel járó költségek – írja a HGYSZ.

A teljes cikket a napi.hu oldalon olvashatják.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.