Gyógyszertári helyettesítés – jogértelmezési problémával

Szerző: | 2023. jún. 1. | Blogbejegyzés

2023 májusában jelent meg a tavaszi egészségügyi salátatörvény, mely több, mint 20 jogszabályt módosított (a törvényről készült összefoglalónkat itt olvashatják). A gyógyszerellátást érintő módosítások jelentős része egyértelmű, azonban a jogszabály tartalmaz egy olyan rendelkezést, amellyel kapcsolatban nincsen konszenzus a gyógyszerellátásban dolgozó szakszemélyzet, valamint további ágazati szereplők körében, ami problémát okozhat a szektor megfelelő működésében. Ennek feloldása érdekében szövetségünk az egészségügyi kormányzat segítségét kérte.

Az említett törvény alapján az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény kiegészült a 8. § (4) bekezdésével, mely szerint 2023. június 1. napjától a szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenység egyéni vállalkozóként nem folytatható.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége értelmezése alapján ez a módosítás nem érinti a gyógyszertári szakdolgozókat, mivel a módosított jogszabályhely hatálya rájuk nem terjed ki az Eütev. törvényi hatályát meghatározó 2. § alapján. Mindezek következtében a módosításban foglaltakat a gyógyszertáraknak nem kell alkalmaznia. Ugyanakkor számos visszajelzést kaptunk, hálózatos gyógyszertárban és magángyógyszertárakban dolgozó gyógyszerészektől, jogászoktól és könyvelőktől, hogy a módosító törvény nem egyértelmű rendelkezéseket vezet be. Álláspontjuk szerint az rendelkezés a gyógyszerellátásban is alkalmazandó és úgy gondolják, hogy a módosítás tovább súlyosbítja az amúgy is nehéz helyzetet. Emellett a Magyar Gyógyszerészi Kamara az általa kiadott szakmai anyagban is arra a következtetésre jut, hogy a gyógyszertári helyettesítés szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenységnek minősül, emiatt 2023. június 1-től a helyettesítés egyéni vállalkozói jogviszonyban nem végezhető. Az értelmezés jogellenesnek ítéli a társas vállalkozás keretei között végzett helyettesítő tevékenységet is. A helyettesítés ezen álláspont szerint a jövőben munkaviszonyban, eseti helyettesítés esetén pedig egyszerűsített foglalkoztatás (EFO) keretében, illetve adószámos megbízásban végezhető. Álláspontunk szerint az MGYK által nyújtott értelmezés nem megfelelő.

A tudomásunkra jutott és ellentmondásos értelmezések miatt a gyógyszertárakat vezető személyi jogos gyógyszerészek nagy része várhatóan nem alkalmazza majd a módosításokat megfelelően. Ezért levélben fordultunk dr. Bidló Judit egészségügy ágazati irányításáért felelős helyettes államtitkár asszonyhoz, melyben kértük, nyújtson segítséget a módosítás megfelelő értelmezéséhez, hogy a gyógyszertárak helyesen tudják alkalmazni az új rendelkezéseket.

Bízunk benne, hogy megkeresésünkre hamarosan választ kapunk, amiről természetesen tájékoztatást adunk majd honlapunkon.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.