A Semmelweis-nap munkaügyi vonatkozásai

Szerző: | 2015. jún. 10. | Blogbejegyzés

Minden év július 1-jén tartjuk a Semmelweis-napot, mely munkaszüneti nap minden olyan dolgozónak, aki egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban áll, vagy az egészségügyben dolgozik. Éppen ezért érdemes röviden áttekinteni ennek a napnak a munkaügyi vonatkozásait is.

Ezen a munkaszüneti napon, mely 2015-ben szerdára esik, egy dolgozót – a személyi jogos gyógyszertárvezető gyógyszerészeket is beleértve – csak akkor lehet beosztani, ha a gyógyszertár a működési engedélye szerint ezen a napon is nyitva tart.

hgysz-patika-0610Azokban a gyógyszertárakban, amelyek ezen a napon ügyeleti vagy készenléti szolgálatot látnak el, minden munkavállaló, megbízási jogviszonyban álló és a személyi jogos gyógyszerész is csak az ügyeletre és készenlétre vonatkozó szabályok szerint osztható be. Fontos megjegyezni, hogy szabadságot csak a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra lehet kiadni, így a munkára egyébként be nem osztott dolgozóknak erre a napra szabadságot elrendelni nem lehet.

A személyi jogos gyógyszerészen kívüli másik (gyógyszerész) tulajdonos részére a társasági szerződés írhat elő személyes közreműködési kötelezettséget, amely alapján ő szintén beosztható. Ezen tulajdonostárs a személyes közreműködés alapján (amennyiben nem áll külön foglalkoztatási jogviszonyban a gyógyszertárat működtetővel), munkavégzésre kötelezhető július 1-jén abban az esetben is, ha a gyógyszertár nincs nyitva. Azaz a nyitva tartáson kívüli feladatellátásra – pl. adminisztráció, leltár, stb. – ebben az esetben is kötelezhető. A munkára beosztott dolgozókat azonban a munkaszüneti napon történő munkavégzésért bérpótlék illeti meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.