A gyógyszertárak számlázási gyakorlatáról

Szerző: | 2017. jún. 20. | Blogbejegyzés

A jogkövető szakmai munka elősegítése érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az elmúlt hét végén az összes gyógyszertár részére kiküldött egy tájékoztató levelet a vényköteles gyógyszerek számlázási gyakorlatáról. Ebben az OGYÉI részletesen bemutatja, hogy a vényköteles gyógyszerek vásárlását követően pontosan kinek és milyen tartalommal ellátott számlát állíthatnak ki a gyógyszertárak. Az alábbiakban a tájékoztatóban foglaltak gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban szeretnék felhívni a gyógyszerészek figyelmét néhány fontos tudnivalóra.

A tájékoztató levél alapján a vényköteles gyógyszerek expediálásának fő szabálya az, hogy ezeket a készítményeket csak a megfelelő jogosultság igazolását követően adhatják ki a gyógyszertárak. A megfelelő jogosultságot lehet igazolni vénnyel, megrendelőlappal és a megfelelő végzettség igazolásával.

Vényköteles gyógyszer expediálása vényre

A gyógyszertárak vényköteles gyógyszereket leggyakrabban vényre expediálnak. Alapesetben a vényre felírt gyógyszert a beteg váltja ki, és a gyógyszerért fizetendő térítési díjat is a beteg fizeti meg. Emellett azonban gyakran előfordul az is, hogy nem a beteg váltja ki a saját gyógyszerét, vagy a költségeket valaki más vállalja át. Ilyen esetekben lehet szükség számla kiállítására is.

A vényre történő expediálást követően a számla kiállításánál alapvetően két dolgot kell figyelembe vennünk. Az egyik az, hogy a számlát magánszemély és jogi személy részére is ki lehet állítani. A másik az, hogy ha a számlát nem a vényen szereplő személy nevére állítjuk ki, akkor mindenképpen fel kell tüntetni rajta a beteg nevét vagy TAJ számát.

Ennek a szabálynak a gyakorlatban történő alkalmazása akkor okozhat gondot, ha a gyógyszertári rendszergazdai programban nincs lehetőség a számlán egyszerre több név és TAJ szám rögzítésére. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy ugyanannak a vevőnek minden egyes beteg nevével egyenként külön számlát kell kiállítania a gyógyszertárnak.

Itt kell megjegyezzük azt is, hogy napi gyakorlat a gyógyszertárakban, hogy az állatorvosok az állategészségügyi tevékenységük végzéséhez szükséges gyógyszereket gyógyszertárakból szerzik be. Ennek során a vényköteles gyógyszerekről az orvosi rendelő részére szóló számlát is kérnek.

A tájékoztató alapján állatorvosok úgy juthatnak hozzá szabályosan gyógyszertárból a humán gyógyszerekhez, ha olyan állatorvosi vényt állítanak ki, melyen a vevő adatainál (név és cím) az állatorvos saját adatait adják meg. Erre a vényre a gyógyszertárak ki tudják adni a vényköteles gyógyszereket, majd ki tudják állítani az állatorvosi rendelő részére a számlát is.

Vényköteles gyógyszer expediálása megrendelőlapra

Egészségügyi tevékenység végzéséhez szükséges vényköteles gyógyszert megrendelőlapon kizárólag (humán) orvos és fogorvos rendelhet. Ebben az esetben a gyógyszer beszerzése az egészségügyi szolgáltatást végző intézmény részére történik.

A megrendelőlapon kötelező feltüntetni a gyógyszert felhasználó intézmény vagy vállalkozás nevét és címét, e nélkül az adatok nélkül a vényköteles készítményeket nem lehet kiadni. Értelemszerűen számlát kiállítani csak a megrendelőlapon feltüntetett névre és címre lehetséges. Emellett fel kell hívnunk a figyelmet arra is, hogy csak a magyar hatóságok által kiadott működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltatók részére lehet megrendelőlapot kiállítani, tehát külföldi intézmény ezen az úton nem szerezhet be gyógyszert.

A megrendelőlapok alaki kellékeivel már több bejegyzésünkben is foglalkoztunk (itt és itt), legutóbb pedig azt vizsgáltuk meg, hogy pontosan hány fajta megrendelőlap fordulhat elő a gyógyszertárakban.

Vényköteles gyógyszer expediálása végzettség alapján

Vényköteles gyógyszer orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek vény és megrendelőlap nélkül is kiadható vényköteles gyógyszer legfeljebb 30 napra elegendő mennyiségben. Ez alól csak néhány kivétel van:

  • a kábítószerként (K1, K2) és pszichotróp anyagként (P2, P4) minősített gyógyszerek,
  • a FoNo dosim mennyiségnél nagyobb mennyiségű gyógyszeranyagok önmagukban,
  • az alkalmazási előírása szerint az influenzavírus okozta megbetegedések megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmények, legfeljebb az alkalmazási előírása szerinti terápiás alkalmazáshoz szükséges mennyiségben.

Ha a gyógyszertár a vényköteles gyógyszereket a végzettség igazolása alapján adja ki, akkor az OGYÉI módszertani levele szerint az alábbi két dologra kell mindenképpen figyelnie.

Az egyik, hogy számlát kiállítani csak a gyógyszert vásárló magánszemély nevére és címére lehet, másik magánszemély vagy jogi személy nem szerepelhet vevőként a számlán. Ennek értelmében például nem lehet egészségpénztári számlát sem kiállítani akkor, ha az orvos vagy a gyógyszerész a végzettségét igazolva vásárol vényköteles gyógyszereket vény nélkül.

A másik, hogy a gyógyszerek expediálása során nem csak a gyógyszerészeti és számlázási szabályok betartására kell tekintettel lenni, hanem az adatvédelemre is figyelmet kell fordítani. Ennek megfelelően a kötelező nyilvántartásba úgy kell bevezetni az aktuális adatokat, hogy a nyilvántartás aláíró orvos vagy gyógyszerész ne lássa a korábbi gyógyszerkiváltások adatait.

Az országos tisztifőgyógyszerész által kiadott tájékoztató levél teljes szövegét itt lehet megtekinteni.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.