Átalakulás előtt az állatorvosi vényekkel kapcsolatos jogszabályi rendelkezések

Szerző: | 2020. jún. 26. | Blogbejegyzés

A veszélyhelyzet ideje alatt számos rendkívüli intézkedést hoztak a kormányzati szervek annak érdekében, hogy a lakosság könnyebben tudjon alkalmazkodni a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzethez. Ennek részeként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a május 7-én kiadott közleményében a veszélyhelyzet idejére engedélyezte az állatgyógyászati készítmények kiváltásánál az állatorvosi vények elektronikus bemutatását. A veszélyhelyzetnek azóta vége van, azonban egy időközben megszületett törvénymódosításnak köszönhetően az elektronikus állatorvosi vények továbbra is velünk maradnak.

A Magyar Közlöny 137. számában jelent meg az a 2020. évi LIII. törvény, mely a Magyar Állatorvosi Kamaráról szóló törvény mellett az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvényt (Éltv.) is módosítja. A gyógyszertárak szempontjából ez utóbbi jogszabálynak a változásai érdekesek, mert ez tartalmazza az állatorvosi vénnyel kapcsolatos módosított rendelkezéseket. Az alábbiakban bemutatott változások kicsit több, mint egy hónap múlva, 2020. augusztus elsejétől már hatályosak is.

Az elektronikus állatorvosi vények

Az egyik legfontosabb változás, hogy megváltozik az állatorvosi vény fogalma. Eddig ezt az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet a következőképpen határozta meg:
“állatorvosi képesítéssel rendelkező személy által kiadott, az állatgyógyászati készítmény rendelésére vonatkozó okirat.”

Augusztus elsejétől azonban az Éltv. már így fogja definiálni az állatorvosi vényt:
“állatorvosi képesítéssel rendelkező személy által kiadott, állatgyógyászati készítmény rendelésére vonatkozó, papíralapú vagy elektronikus vény vagy megrendelő”

Ahogy azt láthatjuk, a változás utat nyit az elektronikus állatorvosi vényeknek. A humángyógyászatban alkalmazott elektronikus vények rendszerének központi eleme egy közös felhő alapú tárhely, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az elektronikus állatorvosi vényekre vonatkozó részletes szabályozás majd csak ezután fog megjelenni, így egyelőre még nem tudjuk, hogy ebben ez esetben lesz-e hasonló technikai megoldás az elektronikus vények kiállítására és tárolására, vagy teljesen más megoldást alkalmaznak majd.

Változás az állatorvosi vények kötelező tartalmi elemeiben

Az állatorvosi vényekkel kapcsolatban nem az az egyetlen változás, hogy hamarosan megjelenthetnek az elektronikus változatok is. Emellett módosították és törvényi szinten rögzítették az állatorvosi vények kötelező alaki kellékeinek egy részét is.

Az Éltv. 16. §-ának új (3) bekezdése alapján az állatgyógyászati készítmények felhasználásának jobb nyomonkövethetősége céljából az állatorvosi vényen fel kell tüntetni az állatorvos, az állattartó és az állatorvosi vénnyel rendelkező adatait. Természetes személy esetén a nevet és a lakcímet, jogi személy esetén a nevet és a székhelyet lesz kötelező feltüntetni, emellett fel kell tüntetni mindegyik fél telefonos és elektronikus elérhetőségét. 

Mindezeken felül a vényen meg kell adni az állatgyógyászati készítményt rendelő állatorvos kamarai tagsági számát és FELIR azonosító számát is.

Természetesen ahhoz, hogy az állatorvosi vény be tudja tölteni a funkcióját, még további adatok feltüntetésére van szükség, például meg kell adni a rendelt gyógyszer nevét és mennyiségét is. Ezeket azonban nem a törvényben, hanem egy rendeletben szabályozzák majd. A törvényi szintű rendelkezésekre csak a személyes adatok feltüntetése miatt volt szükség, mert ezt írja elő az információs önrendelkezési jogról és az információs szabadságról szóló törvény.

Új nyilvántartási és jelentési kötelezettség

További változás a törvényi előírások között, hogy nem csak több adatot kell feltüntetni az állatorvosi vényen, hanem azok nyilvántartásáról és elektronikus formában történő jelentéséről is gondoskodni kell majd. 

Szintén az állatgyógyászati készítmények jobb nyomonkövethetősége érdekében a külön rendeletben meghatározott állatgyógyászati készítményeket forgalmazó gyógyszertáraknak nyilvántartást kell majd vezetniük. Tehát kis könnyebbséget jelent, hogy nem az összes készítmény forgalmazásához kapcsolódó adatot kell folyamatosan vezetni.

A nyilvántartásban a természetes személyek nevét és lakcímét, a jogi személyek nevét és székhelyét, valamint ezek telefonos és elektronikus elérhetőségét kell vezetni. Ezeken kívül további adatokat is fel kell majd tüntetni a nyilvántartásban, ezek pontos körét rendeleti szinten szabályozzák majd.

A törvényben előírt nyilvántartásból az állatgyógyászati készítményeket forgalmazó gyógyszertáraknak a szintén külön rendeletben meghatározottak szerint, elektronikus úton kell majd adatot szolgáltatniuk az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek. A beküldött adatokat a FELIR rendszer fogadja majd.

A FELIR a Nébih által létrehozott és működtetett online felület és adatbázis, mely bizonyos adatok vonatkozásában közhiteles hatósági nyilvántartásnak minősül. Az állatgyógyászati készítményeket forgalmazó gyógyszertáraknak regisztrálniuk kell a FELIR rendszerbe, melynek során kapnak egy FELIR azonosítót. Ez a későbbi adatszolgáltatáshoz elengedhetetlen lesz.

Az Éltv. változásai alapján egyelőre azt látjuk, hogy jelentősen átalakul az állatgyógyászati készítmények forgalmazására vonatkozó szabályozás. Az elektronikus állatorvosi vények és az új nyilvántartási és jelentesi kötelezettség valószínűleg nagy változást jelent majd az érintett gyógyszertáraknak. Ahhoz azonban, hogy láthassuk a teljes képet, még meg kell ismernünk a hamarosan megjelenő részletszabályokat is.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.