A 2017-es költségvetés a gyógyszerészet szemszögéből

Szerző: | 2016. jún. 28. | Blogbejegyzés

Az Országgyűlés június közepén fogadta el a 2017. évi költségvetési törvényt, amely azóta a Magyar Közlöny múlt pénteki számában meg is jelent. Az alábbiakban az előző évi költségvetések adataival együtt mutatjuk be, hogy mire számíthat a gyógyszerellátás jövőre.

20160628 - 2017 költségvetés - web

Gyógyszertármogatás
Az egyik jelentős változás a 2017-es költségvetésben az ideihez képest, hogy a gyógyszertámogatásra szánt összeget a törvény nem három, hanem csak két tételre bontja szét. Az eddig megszokott „Speciális beszerzésű gyógyszerkiadás” tétel teljesen megszűnt, csak a „Gyógyszertámogatás kiadása”, valamint a „Gyógyszertámogatási céltartalék” maradt meg. Ez utóbbi tétel összegében a gyártói befizetéssekkel egyezik meg.

20160628 - Gyógyszertámogatás - grafikon

Gyógyszertámogatásra jövőre összesen 313 milliárd forintot szánnak, amely 247 milliárd állami támogatásból és 66 milliárd forint gyártói befizetésből adódik össze. Ez mindössze 2,6%-os növekedést jelent az idei 305,1 milliárdhoz képest.

Gyógyászati-segédeszköz támogatás
A gyógyszertámogatáshoz hasonlóan a gyógyászati-segédeszközök (GYSE) támogatása is több tételből tevődik össze.

20160628 - GYSE támogatás - grafikon

A kötszerek támogatása (7 milliárd Ft) és a GYSE kölcsönzés támogatása (200 millió Ft) az idei évhez képest nem változik. Az egyéb gyógyászati segédeszközök támogatása 48-ról 52,8 milliárd forintra nő majd, ami a másik két tétellel együtt 8,7%-os emelkedést jelent.

Közgyógyellátás
A közgyógyellátási rendszer átalakításának következtében a támogatási összeg a megelőző évhez képest 2016-ban jelentősen csökkent. 2017-ben ez az összeg 3,8%-os emelkedéssel 16,49 milliárd forintra növekszik majd.

20160628 - Közgyógyellátás támogatása - grafikon

További tételek
A gyógyszerellátással kapcsolatos tételek jelentős része évek óta változatlanul szerepel a költségvetésben.

A közgyógyellátásban az egyéni gyógyszerkeret havi összege 12 000 Ft, az éves eseti keret összege 6 000 Ft marad.

A Patika hitelprogram támogatására továbbra is 370 millió forintot szánnak.

Gyógyszertári tulajdoni hányad vásárlására 250 millió forintot különítettek el, ugyanilyen tulajdon értékesítéséből pedig 1 millió forint bevételre számítanak. Megjegyzendő, hogy ez a két tétel évek óta megjelenik a költségvetésben, de eddig egyetlen vásárlás vagy eladás sem történt.

Az állam a gyógyszertárak finanszírozási előlegének biztosításához jövőre is 1,2 milliárd forint keretösszeget biztosít.

A kisforgalmú gyógyszertárak működési célú támogatására 2017-ben is 700 millió forint fog jutni.

A gyógyszertárak juttatásának összege (generikus ösztönző) továbbra is 3,6 milliárd forint marad.

A gyógyszertárak szolgáltatási díjára szánt 4,5 milliárd forintos összeg sem fog emelkedni.

Selmeczi Gabriella, a parlament népjóléti bizottságának elnöke szerint a 2017-es költségvetés egyik nagy nyertese az egészségügy. Nekünk viszont rossz hír, hogy az egészségügynek ígért 167 milliárd forintos többlettámogatásnak csak igen kis része csapódik le a gyógyszerellátásban. A gyógyszerekre, a GYSE-re és a közgyógyellátásra szánt összegek ugyan nőnek majd, de nem kiemelkedő mértékben.

Emellett a gyógyszertárak számára nagyon fontos bevételnek számító tételek ismét csak nem fognak emelkedni: a kisforgalmú gyógyszertárak támogatása, a generikus ösztönző és a szolgáltatási díj is évek óta változatlanul szerepel a költségvetésben. Ha az elkövetkező években nem növekednek ezek a támogatások, akkor az infláció következtében jelentősen veszítenek majd az értékükből.

A gyógyszerészek számára a jövő évi költségvetés talán legfájóbb pontja az, hogy továbbra sem szerepel benne a gyógyszertári ügyeleti rendszer támogatása. Az érdeképviseleti szervezetek nagy reményt fűztek ahhoz, hogy a szabályozás megújításával egyidejűleg a finanszírozás problémája is megoldódik. A költségvetési törvény elfogadásával úgy néz ki, hogy erre legalább újabb egy évig várnunk kell majd.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.