A gyógyszerek házhozszállításának szabályai

Szerző: | 2017. júl. 7. | Blogbejegyzés

A gyógyszerek házhozszállítása 2007-ben vált lehetővé a jelenleg is hatályos gyógyszergazdaságossági törvény hatályba lépésével. Bár a pontos számot nem ismerjük, biztosak vagyunk abban, hogy jelenleg is számos gyógyszertár él ezzel a lehetőséggel, és ilyen formában is igyekszik kiszolgálni a betegei igényeit.

Házhozszállításról akkor beszélhetünk, ha a gyógyszertár nem közvetlenül látja el a betegeket az officinában, hanem közvetett módon szolgálja ki őket, amikor a megrendelt készítményt az általuk megjelölt helyre juttattja el. Fontos megjegyezni, hogy a jogszabályi rendelkezések alapján a csomagküldés és a házhozszállítás két külön tevékenység, melyekre különböző szabályok érvényesek. Bejegyzésünkben az utóbbira vonatkozó rendelkezéseket mutatjuk be részletesebben.

A házhozszállítás megkezdéséhez nem kell működési engedély módosítást kérni, mint az állatgyógyászati készítmények forgalmazásához, ezért bármikor bele lehet kezdeni, és abba is lehet hagyni. Nem kell bejelenteni sem, mert a hatóság nem vezet közhiteles nyilvántartást sem róla, úgy, mint az internetes gyógyszerkereskedelem esetében.

A legfontosabb szabály, hogy a házhoz szállítás során a gyógyszerek kiadására vonatkozó szakmai szabályokat ugyanúgy meg kell tartani, mintha az officinában kapná meg a beteg a gyógyszerét. Értelemszerűen, mint minden más esetben, most is a gyógyszertár vezetője a felelős a kiszolgálás szakszerűségéért és pontosságáért.

A házszállításhoz közreműködőt nem lehet igénybe venni, ezt a tevékenységet csakis a gyógyszertár gyógyszerek expediálására alkalmas gyógyszerésze vagy gyógyszertári szakasszisztense végezheti. Ehhez kapcsolódik az az előírás is, hogy az a dolgozó, aki a házhozszállítást végzi, nem számít bele a gyógyszertár szaklétszámába, azaz a szolgálati rend és a vényforgalom alapján előírt minimális létszámot nélküle kell teljesíteni.

A házhozszállítás során is ugyanúgy be kell tartani azt az előírást, hogy gyógyszert 14 év alatti személynek nem szolgálunk ki. Kétség esetén a gyógyszerész vagy a szakasszisztens kérheti a betegtől, hogy hitelt érdemlően igazolja az életkorát, amit, ha nem tesz meg, akkor a gyógyszer kiadását meg kell tagadni.

Gyógyszereket házhoz szállítani csak sértetlen, forgalomba hozatali engedélyében jóváhagyott csomagolásában lehet. Ettől eltérni csak akkor lehet, ha a gyógyszertár a gyógyszerek bontását és újracsomagolását a gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló rendelet szerinti végezte el.

Kiszállítani bármilyen vényköteles és vénynélküli, vagy támogatott és támogatás nélküli készítményt lehet, két kivétellel. Még megfelelő vényen történő rendelés esetén sem lehet házhoz szállítani

  • a kábítószerként (K1, K2) és pszichotróp anyagként (P2) minősített gyógyszereket, valamint
  • az Egyesült Nemzetek Szervezete keretében a kábítószerek és pszichotróp anyagok tiltott forgalmazása elleni, 1988. december 20-án, Bécsben kelt Egyezmény kihirdetéséről szóló 1998. évi L. törvény mellékletében szereplő gyógyszeranyagokat. (Ide tartozik például az efedrin, az ergotamin és a kálium-permanganát.)

Ezen kívül a házhoz szállított gyógyszerekről külön, nem hitelesített nyilvántartást is kell vezetni, melynek a következő adatokat kell tartalmaznia:

  • a házhoz szállított készítmény neve, mennyisége, gyártási száma, tárolására vonatkozó különleges feltételek,
  • a házhoz szállított gyógyszerek gyógyszertári kiadójának neve, azonosító kódja,
  • a házhoz szállítást végző személy adatai, azonosító kódja,
  • a házhoz szállított gyógyszer átadásának időpontja.

Ha a házhozszállításra azért van szükség, mert az adott készítményeket a beteg interneten rendelte, akkor a nyilvántartásba a megrendelés adatait is rögzíteni kell, méghozzá utólag módosíthatatlan formában. Ezek az adatok a következők:

  • a megrendelés sorszáma, időpontja,
  • a megrendelt készítmény neve, mennyisége, valamint
  • a rendelést elektronikusan visszaigazoló gyógyszertári dolgozó neve, azonosító kódja.

Ezeket a nyilvántartásokat a hitelesített nyilvántartásokhoz hasonlóan 5 évig kell megőrizni.

Amint az a fentiekből is kiderül, a gyógyszerek házhozszállításának szabályai alapvetően nem túl bonyolultak, és külön hatósági engedély sem kell ahhoz, hogy ilyen tevékenységet végezzünk. A házhoz szállítás lehetőséget adhat a gyógyszertáraknak a szolgáltatásaik bővítéséhez, amivel hozzájárulhatnak az általuk ellátott betegek igényeinek jobb kiszolgálásához.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.