Megjelent az alapellátási törvény

Szerző: | 2015. júl. 15. | Blogbejegyzés

Július 13-án, a Magyar Közlöny 102. számában kihirdették a közelmúltban elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvényt. Az új jogszabály kitér többek között a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, a fogorvosok, a foglalkozás-egészségügyi orvosok és a védőnők feladataira is.

dreamstime_m_30875283

A törvény értelmében az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad, azonban a települési önkormányzatnak ki kell kérnie az alapellátást végző orvos vagy védőnő véleményét, mielőtt változtatnának az alapellátására vonatkozó szerződésen. Járási, megyei és országos szinten bevezetik az úgynevezett kollegiális szakmai vezető intézményét. A területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosok kiegészítő díjazásra lesznek jogosultak.

A jövőben lehetőség lesz arra, hogy a háziorvos, házi gyermekorvos, és az alapellátást nyújtó fogorvos egyéb szakorvosi vizsga birtokában az egészségbiztosítóval külön finanszírozási szerződést köthessen. A praxisjog könnyebb megszerzésének érdekében a finanszírozás keretében kapott összeg is felhasználható lesz erre a célra, továbbá lehetőség nyílik majd a felvett hitelhez kamattámogatási rendszer kidolgozására.

További részletekért érdemes áttekinteni a jogszabály eredeti szövegét a 2015. július 13-án megjelent Magyar Közlönyben.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.