A 2020. évi központi költségvetés gyógyszerészetet érintő legfontosabb számai

Szerző: | 2019. aug. 7. | Blogbejegyzés

A gyógyszertárak működése nagymértékben függ a központi költségvetés által biztosított forrásoktól, ezért minden évben fokozott figyelemmel követjük a költségvetési törvény alakulását. A jövő évre vonatkozó számokat tartalmazó jogszabály idén július 23-án a Magyar Közlöny 128. számában jelent meg. Az előző évekhez hasonlóan most is áttekintjük a gyógyszerellátás szempontjából legfontosabb számokat.

A 2020. évi központi költségvetés gyógyszerészetet érintő legfontosabb számai

A gyógyszerkassza

A legelső tétel, amit egy költségvetési törvényben általában megnézünk az a gyógyszerkassza számainak alakulása. A közforgalmú gyógyszertárak működési költségeinek jelentős részét a támogatott készítmények forgalma adja, ezért fontos információt rejt az, hogyan változik az előző évhez képest. A központi költségvetésben található gyógyszertámogatás alapvetően két részből tevődik össze, a gyógyszertámogatás kiadásaiból és a céltartalékból.

A gyógyszertámogatás kiadásai és céltartaléka

A költségvetési törvényben a gyógyszertámogatás kiadásai soron szereplő összeg az a támogatás, amit ténylegesen az állam fordít a betegek gyógyszereinek a támogatására. A kisebb összeget, a gyógyszertámogatási céltartalékot a gyógyszergyártók befizetései adják.

A gyógyszerkassza teljes összegének alakulását az alábbi ábra mutatja:

Gyógyszertámogatás összesen

Az egyértelműen látszik, hogy az utóbbi időben a gyógyszerkassza főösszege évről-évre töretlenül emelkedik. Még látványosabb a gyógyszertámogatások mértékének emelkedése, ha megnézzük, hogy az előző évihez képest hány százalékkal emelkedtek az összegek.

Gyógyszertámogatás változása

A gyógyszerkasszában található támogatás mellett az állam minden évben külön keretet biztosít a méltányossági gyógyszertámogatások részére. Ez a keret 2017 óta nem változik, így jövőre is 10 milliárd forint lesz.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a gyógyszertámogatások emelkedése a betegek szempontjából kedvező, hiszen egyre nagyobb forrást biztosít erre a célra a központi költségvetés. Természetesen ismerve a lakossági hozzájárulás mértékét a gyógyszerköltségekhez még bőven lenne hová fejlődniük a támogatásoknak.

A közforgalmú gyógyszertárak számára azonban már nem ennyire jó a helyzet. Hiába emelkednek ugyanis a gyógyszerkasszába befolyó összegek, ha az árrésrendeleten nem változtatnak jelentősen, akkor ebből nem származik több bevétele a gyógyszertáraknak. Márpedig Horváth Ildikó helyettes egészségügyi államtitkár már többször is kijelentette, hogy a kormányzat nem tervezi a gyógyszertári árrés rendszerszintű átalakítását.

A gyógyászati segédeszköz kassza

Annak ellenére, hogy a gyógyászati segédeszközök (GYSE) támogatása kevésbé érinti a gyógyszertárak működését, mint a gyógyszertámogatások változása, azért érdemes vetni erre is egy pillantást. A gyógyászati segédeszközök támogatása alapvetően három tételből áll: a kötszer és egyéb gyógyászati segédeszközök támogatásából, valamint a kölcsönzés támogatásából.

A gyógyászati segédeszközök támogatásai

A gyógyászati segédeszközök támogatása a gyógyszerekhez hasonlóan szintén emelkedett az elmúlt években, így jövőre már majdnem 74 milliárd forintot fog erre a célra költeni a központi költségvetés.

Gyógyászati segédeszköz támogatás összesen

Ha a támogatás mértékének növekedését nézzük, akkor azt látjuk, hogy a gyógyszerekkel ellentétben a gyógyászati segédeszközökre fordított összegek alakulása változó, növekedési ciklus után csökkenési ciklus volt megfigyelhető többször is az elmúlt években.

Gyógyászati segédeszközök támogatásának változása

Abban viszont eltérés van a gyógyszerektől, hogy a gyógyászati segédeszközök méltányossági támogatása nem változatlan, hanem szinte minden évben növekszik, ennek következtében jövőre már 2,4 milliárd forintot fordítanak ilyen célra.

Egyéb tételek

A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök támogatása után térjünk át a gyógyszertáraknak közvetlenül juttatott támogatásokra. Az előbbiekkel ellentétben ezek összege nem növekszik minden évben automatikusan, csak az egészségügyi kormányzat döntésének függvényében.

A 2020. évi költségvetési törvényben sem a kisforgalmú gyógyszertárak támogatása (1,05 milliárd Ft), sem a gyógyszertárak juttatása (4,1 milliárd Ft) sem pedig a szolgáltatási díja (4,5 milliárd Ft) nem fog emelkedni. Ez azért nagyon sajnálatos, mert közben a gyógyszertárak kiadásai folyamatosan növekednek, különösen a bérköltségek. A gyógyszertárak számára juttatott állami támogatások növekedése nélkül a jövőben egyre nehezebb lesz kigazdálkodni a folyamatosan emelkedő kiadásokat.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.