Az amerikai Kereskedelmi Bizottság is kifejtette véleményét a homeopátiás gyógyszerek szabályozásáról

Szerző: | 2015. szept. 1. | Blogbejegyzés

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (Food and Drug Administration, FDA) 2015 áprilisában nyilvános meghallgatást kezdeményezett azzal a céllal, hogy a homeopátiás gyógyszerkészítményekre vonatkozó, és negyedszázada hatályban lévő szabályozási keretrendszerét felülvizsgálja. A meghallgatás ideje alatt bárki szabadon kifejthette a véleményét a vásárlóktól és betegektől kezdve az egészségügyi szakembereken át egészen a gyártókig bezárólag. Arra azonban valószínűleg ők sem számítottak, hogy egy másik állami szerv is felszólal az ügyben.

homeopatia-hgysz-0901

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) feladata, hogy a fogyasztók segítségére legyen a csaló, megtévesztő és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató üzleti tevékenységek felderítésében, megállításában és elkerülésében. Az FTC véleményében azt javasolja az FDA-nek, hogy vizsgálja felül a homeopátiás készítmények szabályozására vonatkozó előírásait, mert azok ellentétben állnak az FTC megalapozott hirdetési irányelveivel.

Az FTC által jegyzett anyagban megjegyzik, hogy az FDA által 1988 óta alkalmazott gyakorlat alapján a vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszereknek nem kell igazolni a biztonságosságát és hatékonyságát, ha megfelelnek bizonyos kondícióknak. Ilyen feltétel például, hogy az adott készítmény tájékoztatójában szerepel a felhasználásra vonatkozó javallat. Az előírások alapján azonban a forgalmazóknak ezt a javallatot nem kell megbízható tudományos bizonyítékokkal alátámasztaniuk. Ezzel szemben az FTC régóta alkalmazott megalapozott hirdetési irányelve azt mondja ki, hogy minden gyógyhatást bizonyítani kell.

A két szervezet eltérő szabályozási gyakorlata kárt okozhat a fogyasztóknak, és zavart okozhat a hirdetési piacon is. Végezetül a javaslat egy kutatás eredményeit is bemutatja, mely szerint a fogyasztók nincsenek tisztában a homeopátia lényegével, a homeopátiás szerekre vonatkozó szabályozással, és azzal, hogy milyen tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre a homeopátiás készítmények hatásosságáról.

(Forrás)

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.