Étrend-kiegészítők buktak el a fogyasztóvédelem vizsgálatán

Szerző: | 2015. szept. 2. | Blogbejegyzés

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság étrend-kiegészítőket célzó vizsgálatának célja az volt, hogy kiderüljön, valóban annyi ásványi anyag, vitamin vagy „jótékony” baktérium van-e a termékekben, amennyi a címkéjükön szerepel. A vizsgált 54-féle termék közül végül 3 készítmény nem felelt meg a követelményeknek.

A megvizsgált termékek közül 9 volt „probiotikus” termék, míg 45 egyéb étrend-kiegészítő készítmény (tabletták, pezsgőtabletták, rágótabletták) a címkén jelzettek szerint vitamin-, illetve ásványi anyagot tartalmazott. Az ásványi anyagot tartalmazó étrend-kiegészítőkből – a csomagoláson feltüntetett összetevőktől függően – a termékek kalcium, magnézium, cink, illetve vas tartalmát vizsgálták a szakemberek. A vitamin tartalmú készítményeknél – a címkén jelölt összetevők alapján – a C-, B1-, B2-, B6-vitaminok, valamint a niacin elnevezésű vitamin mennyiségét ellenőrizte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma.

etrend-kiegeszito-hgysz-0902

A három nem megfelelő készítmény eredménye a következő lett:

A „Doppelherz aktív folsavval B6 + B12 + C + E vitaminnal étrend-kiegészítő tabletta” C és B6 – vitamin tartalma jelentősen kevesebb volt (C-vitamin: 127,0 mg/tabletta, B6-vitamin: 4,5 mg/tabletta), mint a magyar nyelvű címkén feltüntetett érték (címke szerint: C-vitamin: 300 mg/tabletta, B6-vitamin: 6,0 mg/tabletta). Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az eredeti német nyelvű címkén szereplő értékeknek a mért értékek megfeleltek, a magyar nyelvű tájékoztató volt hibás.

A „TEVA Lactiv Kid élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő szuszpenzió, fekete cseresznye íz” megnevezésű termékben lévő baktériumok közül több (a Lactobacillus acidophilus, a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus themophilus) baktérium ampullánkénti mennyisége nem érte el a címkén szereplő értékeket.

A „BELLY-FIT® étrend-kiegészítő. Erjesztett, zöld és puer teában pácolt, édesgyökérrel és élőflórával dúsított, japán aszalt szilva” termékben még kimutatható mennyiségben sem volt jelen sem a Lactobacillus acidophilus, sem pedig Bifidobaktérium, míg a termékcímkén együttes számuk 10 milliárd mennyiségnek volt feltüntetve.

A hatóság álláspontja alapján ezek a jelölések megtéveszthetik a vásárlókat, ezért elindították a szükséges eljárásokat.

A vizsgálat pozitív tapasztalata volt, hogy a vitamin- és/vagy ásványi anyag tartalmú étrend-kiegészítők többsége még a címkén jelölt mennyiségnél is többet tartalmaz ezen anyagokból. A NFH ugyanakkor felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy amennyiben egy terméken ellentétes információkat találnak (például a magyar és külföldi címke eltérő összetételi jelölést tartalmaz), úgy érdemes másik terméket választani.

(Forrás)

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.