Gyógyszerészek Világnapja: fókuszban az öngondoskodás

Szerző: | 2018. szept. 28. | Blogbejegyzés

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) idén negyedik alkalommal ünnepelte meg a Gyógyszerészek Világnapját, melyre minden évben szeptember 25-én kerül sor. Az esemény alkalmából az MGYT és az MTA Gyógyszerésztudományi Osztályközi Állandó Bizottsága konferenciát rendezett Budapesten.

Az esemény résztvevőit a Sanofi-Aventis Zrt. vezérigazgatója, Szörényi Beáta köszöntötte, majd prof. dr. Szökő Éva, az MGYT elnöke vette át a szót. Az első vitaindító előadást dr. Bidló Judit (NEAK) tartotta „Az öngondoskodás fontossága az egészség megőrzésében – finanszírozási szempontok” címmel. Őt prof. dr. Soós Gyöngyvér követte „Az öngondoskodás fontossága az egészség megőrzésében – a gyógyszerészek szerepe” című előadásával.

Az előadások után kerekasztal beszélgetés kezdődött Nógrádi-Tóth Erzsébet moderálásával, melyben az egészségértéssel, a betegek egészségtudatosságával, és az egészségügyi edukációval kapcsolatos kérdéseket járták körbe. A diskurzusban részt vett:

  • dr. Balogh Sándor elnök (Magyar Általános Orvostudományi Társaságok Egyesülete),
  • Hankó Zoltán elnök (Magyar Gyógyszerészi Kamara),
  • Kertész Éva ügyvezető (21 Nő az Egészségügyért Alapítvány),
  • Pogány Gábor elnök (Nemzeti Betegfórum),
  • dr. Szökő Éva elnök (Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság).

A kerekasztal lezárása után következett a betegedukációs mintaelőadások bemutatása. Elsőnek és dr. Gyermán Anna beszélt a dr. Bácskay Ildikóval közösen kidolgozott „Az egészségtudatos magatartásról középiskolásoknak” című előadásról. Őket dr. Csupor Dezső és dr. Oláh Gábor követte, akik az antibiotikumok megfelelő használatára hívták fel a figyelmet.

A két mintaelőadás azzal a céllal készült, hogy azokat szabadon felhasználva bárki elő tudja adni őket. Az előadások diái, és a hozzá készült útmutatók az MGYT honlapján regisztrációt követően ingyenesen elérhetők.

A rendezvény zárásaként a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Általános Orvostudományi Társaságok Egyesülete és a Sanofi-Aventis Zrt. stratégia együttműködési megállapodást írt alá. Ennek célja, hogy bővítsék a lakosság egészségértéssel és egészségtudatossággal kapcsolatos ismereteit, valamint, hogy elősegítség a betegek öngondoskodását.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.