Kidobni tilos, és senki sem veszi át a veszélyes orvosi hulladékot

Szerző: | 2014. okt. 14. | Sajtómegjelenések

Hónapokig gyűjtötte és tárolta lakásában a vérhígításra használt fecskendőket egy magát otthon kezelő beteg, mert nem akarta kidobni a közös kukákba az egészségügyi szemetet. Hiába kereste meg a gyógyszertárakat, a kórházat és a fővárosi hulladékkezelőt, sehol sem fogadták be a veszélyes hulladékot.

 

A gyógyszertár csak szívességet tesz
Megkerestük a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségét (HGYSZ) is, ahol kiderült, hogy a gyógyszertárban vagy otthon fel nem használt vagy lejárt gyógyszerek gyógyszerhulladékká válnak. A lakosságnál keletkező veszélyes hulladék kezelésére a hulladéktörvény rendelkezései irányadók. Eszerint ha nincs speciális hulladékgyűjtő program (mint a papír, üveg, elem, gyógyszer, elektronikai hulladék esetében), akkor a hulladék gazdájának kell felelnie a megsemmisítésért.

Az Origo olvasója a betegsége kezeléséhez használt vérhígítós fecskendőket szerette volna valahol törvényesen leadni, ám ez sehol nem sikerült. A férfi nem akarta a háztartási szeméttel együtt kidobni a fecskendőket, hiszen ezek a közösségi szeméttárolókba kerülve veszélyesek lehetnek. A tűk azon kívül, hogy szúrnak, fertőzést is terjeszthetnek, hiszen korábban vérrel érintkeztek. (…) A gyógyszertár csak szívességet tesz Megkerestük a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségét (HGYSZ) is, ahol kiderült, hogy a gyógyszertárban vagy otthon fel nem használt vagy lejárt gyógyszerek gyógyszerhulladékká válnak. A lakosságnál keletkező veszélyes hulladék kezelésére a hulladéktörvény rendelkezései irányadók. Eszerint ha nincs speciális hulladékgyűjtő program (mint a papír, üveg, elem, gyógyszer, elektronikai hulladék esetében), akkor a hulladék gazdájának kell felelnie a megsemmisítésért. A fecskendők különleges kezelést igénylő fertőző hulladékok, ezek megsemmisítéséről a törvény szerint a szemét birtokosának kell gondoskodnia. Ilyen típusú szemét átvételére a gyógyszertárak a hatályos jogszabályok alapján nem kötelezhetők. Amennyiben a kiürült fecskendőt a beteg a betegtájékoztatóban foglaltak szerint kezeli, tehát megfelelően becsomagolja, lezárja, akkor egyes gyógyszertárakban bedobhatja a kijelölt hulladékgyűjtő dobozba – közölte a HGYSZ. A teljes cikk az Origo oldalán érhető el.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.