ÁNTSZ: az e-cigaretta káros az egészségre

Szerző: | 2015. okt. 30. | Blogbejegyzés

Az ÁNTSZ és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet közösen kiadott állásfoglalása szerint az e-cigaretta nem segít a dohányzásról való leszokásban, ráadásul használatának komoly egészségügyi következményei is lehetnek.

A patronhoz használt folyadék, valamint a kifújt pára is olyan veszélyes anyagokat tartalmaz, amelyek ártalmasak az e-cigarettát használókra, valamint azokra is, akik csak belélegzik a kifújt párát. A patrontöltéshez szükséges folyadék káros a szemnek, a toroknak és a tüdőnek, hosszú távon akár asztmás betegség kialakulásához is hozzájárulhat. A vizsgálatok szerint a kifújt pára sem veszélytelenebb, mint a hagyományos cigaretta füstje, sőt bizonyos veszélyes anyagok koncentrációja jelentősebb arányban található meg az e-cigarettákban.

e-cigaretta

Az ÁNTSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy nem bizonyított, hogy az e-cigaretta segíthet a dohányzásról való leszokásban. Ezért a továbbiakban is a már ismert nikotin helyettesítő terápiák és gyógyszerek használatát, valamint a csoportos és telefonos támogatás igénybe vételét javasolják.

További információ az ÁNTSZ oldalán érhető el.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.