Gyógyszeranyagokkal kapcsolatos módosítások az OGYÉI honlapján

Szerző: | 2017. nov. 16. | Blogbejegyzés

Tegnap két fontos változásról is értesítette hírlevelében a gyógyszertárakat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Az egyik, hogy módosul a OGYÉI-P-65-2017 számú módszertani levele, mely a gyógyszertárakban vény nélkül kiadható gyógyszeranyagok forgalmazását szabályozza. A hatóság törölte az Acidum boricum (bórsav) és Borax (nátrium-teraborát) gyógyszeranyagokat a nem gyógyászati felhasználásra kiadható anyagok köréből, mivel azok a kémiai biztonsági szabályzók értelmében lakossági felhasználásra nem, csak szakmai felhasználók számára forgalmazhatók. (Erről itt írtunk korábban.)

Ugyancsak törlésre került a Glucosum anhydricum (vízmentes glükóz), mivel azt a hatóság egy korábbi határozatával már önálló készítményként felvette a FoNo-ba. (OGYÉI FoNo VII-2/2017. sz. közlemény).

A változások 2017. november 20-tól lépnek életbe, a módosításokat is tartalmazó OGYÉI-P-65-2017 számú módszertani levél teljes szövegét itt lehet megtekinteni.

A másik változás, hogy módosul a gyógyszertárban kivitelezhető tájékoztató vizsgálatok listája. A hatóság által kiadott táblázat megjelenésével egyidejűleg hatályukat veszti:

  • a Ph. Hg. VIII. II. kötet (2447-2465. old) „Tájékoztató vizsgálatok” része,
  • a Ph. Hg. VIII. III. B. kötet (4432-4433 old.) „Tájékoztató vizsgálatok módosítása” része,
  • illetve az összes Módszertan/MAG közlemények/Tájékoztató vizsgálatok elnevezésű linken található közlemény.

Az előírt tájékoztató vizsgálatok egységes listáját táblázatos és nyomtatható formában is ezen az oldalon lehet letölteni.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.