Gyógyszertári dolgozók kötelező emlékeztető védőoltása

Szerző: | 2021. nov. 29. | Blogbejegyzés

A magyar kormány novemberben több intézkedést hozott a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése és a védekezés elősegítése érdekében. Az új rendelkezéseket a Magyar Közlöny november 18-án megjelent 209. számában hirdették ki. A változások közül több érinti az egészségügyi dolgozókat és a gyógyszertárak működését is, melyek közül az egyik legfontosabb az emlékeztető védőoltások kötelezővé tétele.

A harmadik oltás kötelező felvétele

A gyógyszertári dolgozók koronavírus elleni kötelező védőoltását a nyáron megjelent 449/2021. (VII. 29.) Korm. rendeletben írták elő, melyről több alkalommal is beszámoltunk.

Az eddigi rendelkezések alapján szeptember óta az egészségügyi szolgáltatóknál nem dolgozhat olyan egészségügyi és egészségügyben dolgozó, aki nem kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. Ezek a rendelkezések továbbra is érvényben maradnak, azonban kiegészítették őket az emlékeztető védőoltás felvételének kötelezettségével.

A rendelet alapján az egy dózisú oltóanyagnál az első oltást, míg a két dózisú oltóanyag esetében a második oltást követő 180 napon belül kell felvenni az emlékeztető oltást. Mivel nem mindenki ugyanabban az időben vette fel az első oltásokat, ezért az egyes dolgozókra eltérő határidők vonatkozhatnak.

A legkorábban oltakozóknak, akiknek már eltelt a védőoltás felvételétől számított 180 nap a rendelet hatályba lépésének napjáig (november 19-ig), azoknak ez év december 10-ig kell felvenniük az ismétlő védőoltást. Mindenki másnak a védőoltás felvételét követő 180 nap a végső határidő.

Az első immunizáláshoz hasonlóan az emlékeztető oltás felvételét is határidőn belül igazolni kell tudni a munkáltató felé annak felszólítására. Emellett az sem változott, hogy meg kell szüntetni a munkaviszonyát annak a dolgozónak, aki nem hajlandó felvenni az emlékeztető oltást.

A 180 napos határidő és a rendeletben foglalt rendelkezések maradéktalan betartása érdekében javasoljuk, hogy a gyógyszertárakban folyamatosan kövessék nyomon a dolgozók oltási adatait. Az oltással kapcsolatos információk érzékeny egészségügyi adatnak számítanak, melyek kezelésére az 598/2021. (X. 28.) Korm. rendelet ad felhatalmazást a munkáltatóknak. Ezeket az adatokat csak a szükséges mértékben és ideig lehet kezelni, de legkésőbb a koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet megszűnésekor meg kell semmisíteni.

A kötelező harmadik oltás felvételét előíró módosítások november 19-től hatályosak.

Kötelező maszkviselés a gyógyszertárakban

Az emlékeztető védőoltás kötelező felvétele nem az egyetlen új előírás volt, melyen változtattak a járványügyi védekezés érdekében. A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosítása alapján a gyógyszertárakban tartózkodó betegek, vásárlók és dolgozók is kötelesek az orrot és a szájat folyamatosan eltakaró maszkot hordani. Az előírás nem vonatkozik a hatodik életévét be nem töltött kiskorúakra, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyekre.

Szövetségünk korábban kezdeményezte a kormányzatnál, hogy a romló járványügyi adatok alapján ismét legyen kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése a gyógyszertárakban. Ennek megfelelően egyetértünk a most megjelent rendelkezésekkel.

A kötelezettség előírása mellett új szabályként jelent meg az is, hogy a munkáltató és a munkavállalók megállapodhatnak abban, hogy a gyógyszertári munka során az ott dolgozók számára olyan szünetet biztosít a gyógyszertárvezető, melynek során mellőzni lehet a maszk használatát. A szünet céljára csak olyan helyiséget vagy területet lehet kijelölni, ahol nem tartózkodnak betegek és nem tárolnak termékeket.

A gyógyszertár dolgozói kötelesek megtagadni az ellátását annak a személynek, aki a maszkot nem megfelelő módon viseli, és gondoskodni kell arról, hogy elhagyja a gyógyszertár területét.

A kötelező maszkviselésről szóló rendelkezéseket november 20-tól kell alkalmazni.

Felmondási tilalom a kórházakban

Végezetül szót kell ejtenünk az egészségügyi dolgozók felmondási tilalmáról is. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyban és a hivatásos szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottakat érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 636/2021. (XI. 18.) Korm. rendelet előírásai a közforgalmú gyógyszertárak dolgozóit ugyan nem érintik, azonban a kórházi, klinikai gyógyszerészeket, asszisztenseket és szakasszisztenseket igen.

A kormányrendelet alapján az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény hatálya alá tartozó egészségügyi és egészségügyben dolgozó foglalkoztatottak a fennálló jogviszonyukat nem szüntethetik meg. Ez alól csak az azonnali hatályú felmondás a kivétel. Ez a rendelkezés a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig marad érvényben.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottak felmondási tilalmára vonatkozó rendelet november 19-én lépett hatályba.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.