Ki látja el gyógyszerrel az egészségügyi intézményeket? II. rész

Szerző: | 2017. dec. 12. | Blogbejegyzés

Előző blogbejegyzésünkben azt jártuk körbe, hogyan láthatjuk el az orvosi táskákat, valamint az alapellátás, a járó és a fekvőbeteg ellátó intézményeket gyógyszerrel, valamint hogyan használhatjuk megfelelően a megrendelőlapokat. A folytatásban a fokozottan ellenőrzött szerekre és a Clonazepam tartalmú gyógyszerekre vonatkozó szabályozást mutatjuk be.

Fokozottan ellenőrzött szerek

A fokozottan ellenőrzött szerekre a többi gyógyszerhez képest sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, mely tükröződik az egészségügyi intézmények ellátására vonatkozó előírásokon is.

A többi gyógyszerhez hasonlóan az orvos az orvosi táska részére vényen is rendelhet fokozottan ellenőrzött szereket, azonban a gyógyszerek nevét és mennyiséget a fokozottan ellenőrzött szerekre vonatkozó szabályok szerint kell megadnia. Emellett a vényen az „orvosi táska részére” vagy „az orvos kezéhez” szavakat kell feltüntetnie.

Ha nem az orvosi táska részére rendelnek, akkor a 43/2005. (X. 15.) EüM rendelet szerint a járóbeteg alapellátás intézményei a betegellátáshoz szükséges fokozottan ellenőrzött szereket nem megrendelőlapon, hanem a jól ismert 5 példányos OGYÉI megrendelő tömbbel tudják beszerezni. Mivel alapvető szabály, hogy fokozottan ellenőrzött szereket fiókgyógyszertárakban nem lehet forgalmazni, ezért ezeket csak közforgalmú gyógyszertárból vagy vényforgalmas részleggel rendelkező intézeti gyógyszertárból lehet beszerezni.

Érdekes kivétel, hogy míg a járóbeteg alapellátást a közforgalmú gyógyszertárak bármely gyógyszerrel elláthatják, addig az orvosi ügyeletek a fokozottan ellenőrzött szereket már csak intézeti gyógyszertárakból szerezhetik be. A rendelet szerint ugyanis ezeket a készítményeket az orvosi ügyeletek, valamint a járóbeteg és a fekvőbeteg szakellátás intézményei csak és kizárólag intézeti gyógyszertárban használatos megrendelőlapon rendelhetik meg.

Ez azt jelenti, hogy vannak olyan egészségügyi intézmények, melyek a gyógyszereik beszerzését egy közforgalmú gyógyszertáron keresztül bonyolítják le, viszont a fokozottan ellenőrzött szerek beszerzéséhez már egy intézeti gyógyszertárra van szükségük. Felmerül a kérdés, hogy ha a közforgalmú gyógyszertárak egyébként alkalmasak az alapellátás részére fokozottan ellenőrzött szereket biztosítani, akkor miért nem láthatják el a járóbeteg szakrendelőket? Erre érdemes lenne a jövőben megoldást találni.

Clonazepam tartalmú gyógyszerek

A clonazepam tartalmú gyógyszerek egy egészen különleges csoportot jelentenek a gyógyszerek között. Alapvetően nem számítanak fokozottan ellenőrzött szernek (a gyógyszert kiváltó személy igazolványszámának rögzítésétől eltekintve), így a forgalmazásukra alapvetően a többi gyógyszerre vonatkozó szabályok érvényesek, egy kivétellel.

A kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal kapcsolatos tevékenységeket szabályozó 66/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet szerint a clonazepam tartalmú gyógyszereket az egészségügyi intézmények csak az 5 példányos OGYÉI megrendelőtömbbel szerezhetik be. Erről egy korábbi bejegyzésünkben szintén írtunk. Természetesen ez az előírás nem vonatkozik arra az esetre, amikor az intézeti gyógyszertár a saját fekvőbeteg gyógyintézetének osztályainak és szakrendeléseinek szolgáltat ki gyógyszert.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.