MarketingPirula: Vészesen fogy az idő, sok még a kérdés

Szerző: | 2019. dec. 20. | Sajtómegjelenések

Gyógyszerészeti szakvizsga patika üzemeltetőknek és vezetőknek
A gyógyszertárvezetéshez szükséges szakvizsga követelményének bevezetése azt a célt szolgálja, hogy több ismerettel és nagyobb felkészültséggel rendelkező gyógyszerészek működtessék a gyógyszertárakat. A követelmény bevezetésének módja azonban hátrányosan érinti a fiatal gyógyszerészek egy részét.

A magas szakmai színvonalú lakossági gyógyszerellátás megvalósításának egyik legfontosabb kulcsszereplője a gyógyszertár vezetéséért felelős gyógyszerész. Ő rendelkezik azokkal az eszközökkel és kompetenciákkal, amelyek segítségével közvetlenül hatni tud a gyógyszertári munkafolyamatokra és a betegek ellátására.


2015. július 1-jén lépett hatályba a Gyógyszergazdaságossági törvény azon rendelkezése, mely szerint csak a megfelelő szakvizsgával rendelkező gyógyszerészek vezethetnek közforgalmú és intézeti gyógyszertárat. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a szakvizsga megléte nem a személyi jog feltétele, hanem a gyógyszertárvezetésé. Ennek megfelelően a közforgalmú gyógyszertárakban a személyi jogos gyógyszerészek mellett ez a rendelkezés érinti a felelős, a hatósági és az ideiglenes vezető gyógyszerészeket is.

Ha ezt a követelményt a törvénymódosítás megjelenésével egyidejűleg vezették volna be, akkor az nagyon sok gyógyszertárvezetőt hozott volna lehetetlen helyzetbe, ezért az egészségügyi kormányzat a működőképesség fenntartása érdekében két további rendelkezést hozott. Az egyik, hogy a szakvizsgák megszerzésére majdnem 10 év türelmi időt adott, mert a követelményt csak 2025. január 1-jétől kell teljesíteni. A másik, hogy a gyógyszerészek egy részének felmentést adott a követelmény teljesítése alól.

Kik kaphatnak felmentést?

Amellett, hogy a gyógyszertár vezetéséhez szükséges szakgyógyszerészi képzettség követelményével szövetségünk alapvetően egyetért, úgy gondoljuk, hogy megfelelőbb lenne az új szabályozás bevezetése, ha a mentességet méltányosabban, körültekintőbben kapnák meg a gyógyszerészek. Vannak ugyanis olyan gyógyszerészek, fôként fiatalok, akiket az új követelmény teljesítése sokkal hátrányosabban érint, mint a többieket. A Gyógyszergazdaságossági törvény átmeneti rendelkezései szerint felmentést kapnak a gyógyszertárvezetéshez szükséges szakvizsga követelménye alól azok a gyógyszerészek, akik 2025. január 1-jéig betöltötték az 50. életévüket. Tehát az 1975. január 1. előtt született gyógyszerészeknél teljesen mindegy, hogy rendelkeznek-e szakvizsgával vagy sem, náluk nem lesz következménye az új szabályozásnak.

A törvénymódosítás indoklásában nem fejtették ki, hogy miért pont 50 évre esett a mentesség határa. Így nem tudjuk azt sem, hogy a szakvizsga megszerzésének szempontjából miért van jobb helyzetben egy 49 éves gyógyszerész, mint egy 51 éves. A korhatár meghúzásával a jogalkotó egyértelmûen az idősebb gyógyszertárvezetőknek kedvezett, míg a fiatalabbakat nehezebb helyzetbe hozta.

A szakgyógyszerész-jelölteknek egy hároméves képzésben kell részt venniük, mely elméleti és gyakorlati részből áll. Az elméleti képzéseket általában szombati napokon tartják, melyeket minden évben vizsgával zárnak le. Nagyon fontos, hogy a szakmai gyakorlatot csak képzőhelyként akkreditált gyógyszertárban lehet teljesíteni.

A gyógyszerészeknek a szakképzés teljes idôtartama alatt legalább heti 36 órát kell dolgozniuk a gyakorlati helyükön, ez idő alatt egészségügyi tevékenységet csak szakmai felügyelet mellett végezhetnek.

A teljes cikket a MarketingPirula 2019. decemberi számában találják, online pedig a marketingpirula.hu oldalon érhető el.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.