A külföldi betegek magyar gyógyszerellátása

Az utazási költségek csökkenésével és a határok átjárhatóságának egyszerűsödésével egyre többünknek adatik meg a lehetőség, hogy külföldre menjünk nyaralni vagy dolgozni. Ezzel párhuzamosan hozzánk is sok külföldi vendég érkezik, akik az itt tartózkodásuk alatt meg is betegedhetnek. A mai bejegyzésben azt nézzük meg, hogyan történhet meg a külföldi betegek magyar gyógyszerellátása.

Képzeljük magunkat egy külföldi állampolgár helyzetébe, és nézzük meg, hogy milyen lehetőségei vannak hazánkban, ha gyógyszeres kezelésre lenne szüksége!

A legegyszerűbb eset az, ha saját maga finanszírozza a teljes ellátását, ami értelemszerűen rendkívül drága mulatság lehet. Utasbiztosítást is köthet, ami szintén nem olcsó, és gyakran előfordul, hogy a kezelés költségét is előre kell finanszírozni, amit a biztosító csak utólag térít meg.

A harmadik lehetőség az, hogy igénybe veszi a magyar társadalombiztosítás által nyújtott támogatásokat. Ennek azonban több feltétele is van, melyek közül az első az, hogy a külföldi állampolgárnak mindenképpen kell rendelkeznie biztosítási jogviszonnyal a saját hazájában. A következő feltétel, hogy az adott országnak és Magyarországnak nemzetközi egyezményt kell kötnie arra, hogy a saját területükön kölcsönösen finanszírozzák a másik ország állampolgárainak egészségügyi ellátását. Ezek egy része számunkra nem túl lényeges, mert csak a sürgősségi ellátásokra korlátozódnak, és az igénybevételhez elegendő az útlevél felmutatása.

A mi szempontunkból azok a megállapodások fontosak, melyek segítségével a külföldiek támogatással tudnak gyógyszereket kiváltani a gyógyszertárban. A részletes leírások megtalálhatóak az OEP honlapján is, de a lényegesebb tudnivalókat röviden itt is áttekintjük.

A társadalombiztosítási támogatás igénybevételéhez már az utazás előtt ki kell váltani egy olyan okiratot, amellyel a későbbiekben igazolható a jogosultság. Hogy éppen melyikre van szükség, az az egyezménytől és a külföldre utazás céljától függ.

 1. Az EGT tagállamai és Svájc

Ebben a nemzetközi megállapodásban Magyarországon kívül még 31 másik állam vesz részt:

Ausztria, Bulgária, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

Az egészségbiztosítás céljából a külföldi állampolgárok Magyarországra utazásának két célja lehet. A nagy többség csak dolgozni vagy nyaralni szeretne itt, ezért nekik egy olyan iratra van szükségük, melyet csak baj esetén kell használniuk. Számukra az EU-kártya a megfelelő választás.

Kisebb csoportot alkotnak azok, akik kifejezetten azzal a céllal érkeznek, hogy itt gyógykezeltessék magukat, és azt követően vissza is térnek saját hazájukba. Nekik az S2 vagy az E112 jelű nyomtatványokra lesz szükségük ahhoz, hogy igénybe tudják venni a társadalombiztosítási támogatásokat. Ahogy az OEP nagyon szépen megfogalmazta: ez a két nyomtatvány funkcióját tekintve nem más, mint a külföldi biztosító által kiállított költségátvállalást tanúsító igazolás.

gyogyszerellatas-hgysz-blog

EU-kártya

Magyarország Uniós csatlakozását követően a korábban használatos A/H és D/H jelű nyomtatványok használata megszűnt, ezek helyét egységesen az E111 jelű vette át. Egy évvel később az E111 ideje is lejárt, mivel bevezették a modern EU-kártyát, amely ma is használatban van. Ezt a kártyát minden tagállam a saját hivatalos nyelvén állítja ki, de a használatát nagyban megkönnyíti, hogy a külalakja szabványos.

Ez azt jelenti, hogy előre rögzítették, melyik mezőben milyen adatot kell feltüntetni:

 1. mező: vezetéknév
 2. mező: utónevek
 3. mező: születési idő (nap/hónap/év)
 4. mező: társadalombiztosítási azonosító szám
 5. mező: a kibocsátó intézmény azonosító száma és betűjele
 6. mező: kártyaazonosító szám (az adott kártya sorszáma)
 7. mező: a kártya érvényességének utolsó napja

Az OEP honlapján néhány mintát is láthatunk, hogy hogyan is néznek ki ezek a kártyák a gyakorlatban. Nem fogadható el a kártya, ha nincs minden adat feltüntetve rajta (kicsillagozott mező), vagy ha a 9. mező alapján már lejárt. Ha valamiért nem tudják legyártani, akkor a kártya helyett ideiglenes kártyahelyettesítő nyomtatványt is kiadhatnak.

 1. Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Szerbia

Hazánk ezzel a három állammal is kötött külön egy-egy megállapodást az egészségügyi ellátások kölcsönös finanszírozására. Ezek hasonlóképpen működnek, mint az Uniós megállapodás, így itt is szétválik a sürgősségi és az előre tervezett beavatkozások finanszírozása.

Ennek megfelelően az alábbi nyomtatványokkal találkozhatunk a gyógyszertárban:

 • Montenegró: CG/HU 111 és CG/HU 112,
 • Bosznia-Hercegovina: BH/HU 111 és BH/HU 112,
 • Szerbia: SRB/HUN 111 és SRB/HUN 112.

Mire kell figyelnünk a vények beváltásánál a gyógyszertárban?

Alapvetően az orvosi kompetencia körébe tartozik annak eldöntése, hogy az adott személy a nála lévő okirattal pontosan milyen ellátásra is jogosult. Ezt nekünk a gyógyszertárban ellenőriznünk nem kell, ami számunkra lényeges, az az, hogy a felírt vények rendelkezzenek a szükséges alaki kellékekkel.

Az ide vonatkozó jogszabály rendelkezései szerint társadalombiztosítási támogatás csak olyan vény alapján számolható el, melyen fel van tüntetve:

 • az ország kódja,
 • az ellátás alapjául szolgáló formanyomtatvány betű- és számjele,
 • valamint a beteg külföldi biztosítási/azonosító száma és születési éve.

Nagy segítségünkre lehet az expediálásnál, ha pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy a külföldi betegek ellátásának finanszírozása hogyan történik, hiszen egy-egy problémás esetben azonnal tudni fogjuk, hogy milyen adatra vagy nyomtatványra van éppen szükségünk. Emellett érdemes az OEP honlapján is tájékozódni, hogy mindig naprakész információval rendelkezzünk.