A külföldi betegek magyar gyógyszerellátása

Szerző: | 2016. febr. 26. | Blogbejegyzés

Az utazási költségek csökkenésével és a határok átjárhatóságának egyszerűsödésével egyre többünknek adatik meg a lehetőség, hogy külföldre menjünk nyaralni vagy dolgozni. Ezzel párhuzamosan hozzánk is sok külföldi vendég érkezik, akik az itt tartózkodásuk alatt meg is betegedhetnek. A mai bejegyzésben azt nézzük meg, hogyan történhet meg a külföldi betegek magyar gyógyszerellátása.

Képzeljük magunkat egy külföldi állampolgár helyzetébe, és nézzük meg, hogy milyen lehetőségei vannak hazánkban, ha gyógyszeres kezelésre lenne szüksége!

A legegyszerűbb eset az, ha saját maga finanszírozza a teljes ellátását, ami értelemszerűen rendkívül drága mulatság lehet. Utasbiztosítást is köthet, ami szintén nem olcsó, és gyakran előfordul, hogy a kezelés költségét is előre kell finanszírozni, amit a biztosító csak utólag térít meg.

A harmadik lehetőség az, hogy igénybe veszi a magyar társadalombiztosítás által nyújtott támogatásokat. Ennek azonban több feltétele is van, melyek közül az első az, hogy a külföldi állampolgárnak mindenképpen kell rendelkeznie biztosítási jogviszonnyal a saját hazájában. A következő feltétel, hogy az adott országnak és Magyarországnak nemzetközi egyezményt kell kötnie arra, hogy a saját területükön kölcsönösen finanszírozzák a másik ország állampolgárainak egészségügyi ellátását. Ezek egy része számunkra nem túl lényeges, mert csak a sürgősségi ellátásokra korlátozódnak, és az igénybevételhez elegendő az útlevél felmutatása.

A mi szempontunkból azok a megállapodások fontosak, melyek segítségével a külföldiek támogatással tudnak gyógyszereket kiváltani a gyógyszertárban. A részletes leírások megtalálhatóak az OEP honlapján is, de a lényegesebb tudnivalókat röviden itt is áttekintjük.

A társadalombiztosítási támogatás igénybevételéhez már az utazás előtt ki kell váltani egy olyan okiratot, amellyel a későbbiekben igazolható a jogosultság. Hogy éppen melyikre van szükség, az az egyezménytől és a külföldre utazás céljától függ.

  1. Az EGT tagállamai és Svájc

Ebben a nemzetközi megállapodásban Magyarországon kívül még 31 másik állam vesz részt:

Ausztria, Bulgária, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

Az egészségbiztosítás céljából a külföldi állampolgárok Magyarországra utazásának két célja lehet. A nagy többség csak dolgozni vagy nyaralni szeretne itt, ezért nekik egy olyan iratra van szükségük, melyet csak baj esetén kell használniuk. Számukra az EU-kártya a megfelelő választás.

Kisebb csoportot alkotnak azok, akik kifejezetten azzal a céllal érkeznek, hogy itt gyógykezeltessék magukat, és azt követően vissza is térnek saját hazájukba. Nekik az S2 vagy az E112 jelű nyomtatványokra lesz szükségük ahhoz, hogy igénybe tudják venni a társadalombiztosítási támogatásokat. Ahogy az OEP nagyon szépen megfogalmazta: ez a két nyomtatvány funkcióját tekintve nem más, mint a külföldi biztosító által kiállított költségátvállalást tanúsító igazolás.

gyogyszerellatas-hgysz-blog

EU-kártya

Magyarország Uniós csatlakozását követően a korábban használatos A/H és D/H jelű nyomtatványok használata megszűnt, ezek helyét egységesen az E111 jelű vette át. Egy évvel később az E111 ideje is lejárt, mivel bevezették a modern EU-kártyát, amely ma is használatban van. Ezt a kártyát minden tagállam a saját hivatalos nyelvén állítja ki, de a használatát nagyban megkönnyíti, hogy a külalakja szabványos.

Ez azt jelenti, hogy előre rögzítették, melyik mezőben milyen adatot kell feltüntetni:

  1. mező: vezetéknév
  2. mező: utónevek
  3. mező: születési idő (nap/hónap/év)
  4. mező: társadalombiztosítási azonosító szám
  5. mező: a kibocsátó intézmény azonosító száma és betűjele
  6. mező: kártyaazonosító szám (az adott kártya sorszáma)
  7. mező: a kártya érvényességének utolsó napja

Az OEP honlapján néhány mintát is láthatunk, hogy hogyan is néznek ki ezek a kártyák a gyakorlatban. Nem fogadható el a kártya, ha nincs minden adat feltüntetve rajta (kicsillagozott mező), vagy ha a 9. mező alapján már lejárt. Ha valamiért nem tudják legyártani, akkor a kártya helyett ideiglenes kártyahelyettesítő nyomtatványt is kiadhatnak.

  1. Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Szerbia

Hazánk ezzel a három állammal is kötött külön egy-egy megállapodást az egészségügyi ellátások kölcsönös finanszírozására. Ezek hasonlóképpen működnek, mint az Uniós megállapodás, így itt is szétválik a sürgősségi és az előre tervezett beavatkozások finanszírozása.

Ennek megfelelően az alábbi nyomtatványokkal találkozhatunk a gyógyszertárban:

  • Montenegró: CG/HU 111 és CG/HU 112,
  • Bosznia-Hercegovina: BH/HU 111 és BH/HU 112,
  • Szerbia: SRB/HUN 111 és SRB/HUN 112.

Mire kell figyelnünk a vények beváltásánál a gyógyszertárban?

Alapvetően az orvosi kompetencia körébe tartozik annak eldöntése, hogy az adott személy a nála lévő okirattal pontosan milyen ellátásra is jogosult. Ezt nekünk a gyógyszertárban ellenőriznünk nem kell, ami számunkra lényeges, az az, hogy a felírt vények rendelkezzenek a szükséges alaki kellékekkel.

Az ide vonatkozó jogszabály rendelkezései szerint társadalombiztosítási támogatás csak olyan vény alapján számolható el, melyen fel van tüntetve:

  • az ország kódja,
  • az ellátás alapjául szolgáló formanyomtatvány betű- és számjele,
  • valamint a beteg külföldi biztosítási/azonosító száma és születési éve.

Nagy segítségünkre lehet az expediálásnál, ha pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy a külföldi betegek ellátásának finanszírozása hogyan történik, hiszen egy-egy problémás esetben azonnal tudni fogjuk, hogy milyen adatra vagy nyomtatványra van éppen szükségünk. Emellett érdemes az OEP honlapján is tájékozódni, hogy mindig naprakész információval rendelkezzünk.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.