100 ezer halál hamisított gyógyszer miatt

Az algériai Le Tribune úgy látja, hogy globális szinten legalábbegymilliárd dollár származik hamisított gyógyszerek gyártásából ésforgalmazásából, amely nagyon elterjedt Afrikában, ahol a patikábantörténő vásárlás felér egy orosz rulettel. Az Egészségügyi Világszervezetadatai arról tanúskodnak, hogy a kontinens, továbbá Ázsia ésLatin-Amerika bizonyos körzeteiben az eladott orvosságok több mint 30 százalékahamis.

Egy szakértő szerint emellett legalábbekkora problémát okoznak a rossz minőségű gyógyszerek. Így a kínai, de részben indiai cégek által gyártott készítmények minőségesokszor bizonytalan, nem megfelelő, mert ezekben az üzemekbennincsen minőség-ellenőrzés. A gyógyításra alkalmatlan hamis gyógyszerekelterjedésének következménye, hogy elszaporodnak a rezisztens törzsek olyanbetegségek esetében, mint például a tuberkolózis.

Az egyik szakújság arról számolt be, hogylaboratóriumokban világszerte több mint 700 mintát elemeztek és ezek 9százalékánál az derült ki, hogy nem alkalmasak a tüdővész gyógyítására.Afrikában ez az arány 16 százalék volt, vagyis hat tablettából egyhatástalannak bizonyult. A WHO szakértője szerint a gyógyszerek hamisítása,illetve a nem megfelelő minőségű gyógyszerek előállítása nem csak hogybűncselekmény, hanememberölésként illetve annak kísérleteként islehetne minősíteni. Ennek ellenére a büntetések meglehetősen csekélyek,ami nem riasztja el a tetteseket a további hamisítási cselekményektől.

Nemrégiben a Vámügyi Világszervezettel 16kelet- és nyugat-afrikai tengeri kikötőben tartottak razziát és több mint 82millió doboz (!) illegális gyógyszert foglaltak le. A lefoglalt köhögés ésélősködők elleni szerek, továbbá antibiotikumok és fogamzásgátlók értéke 40millió dollár volt. A hamis gyógyszerekelterjedésének  fő oka a hatóságok felkészületlensége, a megfelelőszemélyzet hiánya és a korrupció. Sokat kellene tenni azért, hogy az egyesállamokban megfelelően szabályozzák a gyógyszerek előállítását, tárolását éskereskedelmét.

Az egységes engedélyezési-törzskönyvezésirendszer kialakítása érdekében a WHO listát bocsátott az egyes országokrendelkezésére az engedélyezett gyógyszerekről. Afrikában sűrűn előfordul, hogyaz utcán, piacokon, bármiféle kísérő dokumentum nélkül árulnak készítményeket.Nyugat-Afrikában az egészségügyi hatóságok, valamint a rendőrség, a WHO és azInterpol  együttműködve próbálják meg visszaszorítani a hamisgyógyszereket forgalmazó nemzetközi hálózatokat.

Forrás: Pharmaonline.hu