12 ország írta alá a Medicrime Egyezményt

Az aláírási ceremóniát az oroszkülügyminisztérium Szpiridonovka utcai fogadóépületében tartották, aházigazda egészségügyi és szociális fejlesztésért felelős miniszter, Tatjana Golikova jelenlétében. A rendezvényen 12 állam, Ausztria, Ciprus, Finnország, Franciaország, Németország, Izland,Izrael, Olaszország, Oroszország, Portugália, Svájc és Ukrajnacsatlakozott az egyezményhez. Az Európa Tanács közleményében a továbbieurópai és Európán kívüli országokat mielőbbi csatlakozásra hívta fel.

– E dokumentum aláírása lezárja azt az öt éves folyamatot, amelyazzal kezdődött, hogy Oroszország, a Tanács aktuális elnökekéntjavaslatot tett egy ilyen megállapodás kidolgozására – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. – Az egyezmény legfontosabb célja, hogy megvédje az embereket a gyenge minőségű készítmények veszélyeitől. Konkrét ésgyakorlatias lépéseket tesz a legfontosabb emberi jog, az élethez valójog védelméért – mutatott rá, egyben nagyon jelentős mozzanatnaknevezte, hogy a megállapodást nem ET-tag országok is magukévá tehetik.

Tatjana Golikova szerint a dokumentum moszkvai aláírása elismerés azEurópa Tanács részéről, az egyezmény kidolgozásának Oroszországbanvégzett munkáját is elismeri vele a szervezet. Remélem, hogy azok azországok, amelyek aláírják az egyezményt, minden szükséges lépéstmegtesznek, hogy saját belső eljárási folyamataik által ratifikálják isazt a lehető legrövidebb időn belül – adott hangot várakozásainak.