21 milliárdot osztanak szét az eü-szolgáltatók között

Még az ünnep előtt megkapják az egészségügyi szolgáltatók az év végi”kasszasöpréséből” származó mintegy 21 milliárd forintos maradványpénzt – közölte az egészségügyi államtitkárság kedden. A közleménybenemlékeztettek Szócska Miklós államtitkár múlt pénteki bejelentésére,miszerint a nemzeti erőforrás miniszter a nemzetgazdasági miniszteregyetértésével 21 milliárd 70 millió forintot osztott el  különbözőegészségpolitikai célokra. 

A többletforrást a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyértfelelős államtitkársága kérésére az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már el is utalta az egészségügyi szolgáltatóknak – hangsúlyozták. Mintírták: a teljes összegből 14 milliárd 700 millió forint jut aközfinanszírozott járó- és fekvőbeteg szakellátó intézményeknek. Asürgősségi és baleseti ellátás úgynevezett fix díjának egyszerikiegészítésére, elsősorban az ott nagy terhelés mellett dolgozókjövedelmének kompenzálására 1 milliárd 300 millió forintot fordítanak.Az intenzív ellátás fejlesztésére 1 milliárd forint, míg a neuroinvazívellátás (azaz az agyi akut érelváltozások korszerű, de igen költségeséren belüli, katéteres megoldása) kapcsán az azt végző öt intézetnek 200 millió forint jut.

A járóbeteg-ellátók 2011. évi többletteljesítménnyel arányosösztönzésére, valamint az egynapos sebészet terén 2011-ben “igen jólteljesítő” szolgáltatóknak 800-800 millió forintos forrás állrendelkezésre. Az alapellátás megerősítésére a napokban bejelentett 3milliárd 500 millió forintot további, csaknem 300 millióval egészítikki. A laboratóriumi ellátás finanszírozási ütemének (jelenleg 3 hónapután) az Egészségbiztosítási Alap egészéhez (2 hónap után) igazítására 1 milliárd 700 millió forint értékben az októberi teljesítményekfinanszírozására került sor. 

Az egészségügyi szolgáltatóknak korábban nagy veszteséget okozó egyes esetek többletköltségeinek megtérítésére mintegy 247 millió forint,továbbá az egyiptomi sérültek ellátásában résztvevő intézménynek 10millió forintot szánnak. Az egyes kistérségekben az utóbbi időbenmegnövekedett számú tbc-s megbetegedések miatt az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szervei által elrendelt kötelezőtüdőszűrések utólagos fedezetére 14 millió forintot fordítanak a”kasszasöprés” maradványpénzéből. 

Szócska Miklós pénteki sajtótájékoztatóján mindezeken felül továbbipluszforrásokat is bejelentett, amelyek célzottan az ágazatban dolgozókmunkakörülményeinek javítását szolgálják. Ezek közül kiemelte, hogyvárhatóan még az év végén megjelenik egy új uniós pályázat, amelynek 6,6 milliárd forintos összege az egészségügyi intézmények foglalkoztatására fordítható forrást növeli. 

Emellett a “rezidens kassza” mintegy 300 millió forintosmaradványából az Országos Alapellátási Intézeten keresztül a háziorvosés a házi gyermekorvos rezidensek praxisvásárlását támogatják – mondtaaz államtitkár. Szócska Miklós ennek kapcsán azt is bejelentette, hogy a rezidensi ösztöndíjprogramban – a korábban kihirdetetthez képest több – összesen 600 szakorvosjelölt és 16 kórházi szakgyógyszerész vehetrészt.