300 millió doboz gyógyszer évente

De nemcsak a felesleges gyógyszerfelhasználás és pénzkiadás tette szükségessé a gyógyszerfelírási és kiváltási rendelet pontosítását, hanem a betegbiztonság is.

Amint azt az előző számban részletesen elmagyaráztuk, az orvos alapesetben maximum 30 napra elegendő adag gyógyszert írhat fel egy receptre. Krónikus betegség esetében lehetősége van háromhavi gyógyszert felírni, melyet havonta lehet a gyógyszertárakban kiváltani. Különleges betegellátási helyzetben viszont (megfelelő dokumentációval, és indoklással) továbbra is megmaradt az a lehetőség is, hogy egy receptre akár több havi gyógyszert is felírhat az orvos.

Milyen előnyöket jelenthet önnek a havonkénti gyógyszerkiváltás a gyógyszertárban?

 • Ha mellékhatás jelentkezik, vagy erősebb gyengébb gyógyszer kell, nem veszik kárba kéthavi adag

  Az orvos által meghatározott gyógyszeres kezelésnél is előfordulhat, hogy az ön terápiájában változtatásra van szükség (pl. a gyógyszer erősségének módosítása, vagy egy jelentkező mellékhatás miatti gyógyszerváltás). Ebben az esetben a több hónapra kiváltott gyógyszerek nem vesznek kárba. Nem jelentenek felesleges kiadást sem önnek, sem pedig az államnak.

 • Könnyebben kiderülhet, ha esetleg nem megfelelő a gyógyszer

  Nagyon fontos szempont, hogy az egyes gyógyszerkiváltáskor a gyógyszerészének lehetősége van az ön állapotáról, gyógyszeres kezelésének eredményességéről kérdéseket feltenni, és szükség esetén az ön egészségének védelmében javasolni, hogy keresse fel a kezelőorvosát.

 • Jobb raktárkészlet, gyorsabb kiszolgálás

  Bizonyára már többször előfordult, hogy amikor több hónapra vonatkozó gyógyszereit kívánta a patikában kiváltani, azok nem voltak teljes mennyiségben raktáron. Így vagy másik gyógyszertárba kellett elmennie, vagy egy későbbi időpontban visszamenni a patikába. Ezen módosítással a gyógyszertárak is jobban fel tudnak készülni a megfelelő raktározással az ön folyamatos gyógyszerellátásának biztosítására.

 • Árcsökkenés

  Előfordulhat, hogy az ön által szedett gyógyszer ára csökken, így rosszul járna, ha előzőleg abból több dobozzal megvásárolt volna.

 • Kiszámíthatóbb a gyógyszerekre fordított kiadás

  A háromhavi gyógyszert önnek nem egyszerre kell kifizetnie, hanem havonta jelentkezik ugyanaz a gyógyszerköltség.