322 millió doboz gyógyszer és egy sem hamis

Megnyugvással tölt el, hogy Magyarországon 2011-ben a patikai és a kórházi, azaz az egész magyar ellátási láncon végighaladó együttesen 322 millió doboz gyógyszer kiszállításakor nem találtak hamis gyógyszereket a magyar zártkörű hálózatban! – hangzott el Dr. Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke előadásában többek között ez a tény is az április 25-én a Gyógyszerhamisítás elleni küzdelem címmel megrendezett nemzetközi konferencián.

Mint a HENT hírlevél tudósít, az International Institute Against Counterfeit Medicines megbízásából a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület által szervezett nemzetközi konferencián a gyógyszerhamisitás megelőzésével kapcsolatos hatósági törekvésekről, a jogszabályi környezetről, a gyógyszergyártók, nagykereskedők és gyógyszerészek számára fennálló lehetőségekről, az internetes és az interneten kívül eső gyógyszerhamisítással összefüggő bűnözésről esett szó.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének képviseletében Ilku Lívia igazgatója nyitóelőadásában elmondta, hogy a konferencia egyik aktualitását az adja, hogy a gyógyszerhamisítás elleni uniós irányelv hazai jogrendbe való átültetése jelenleg zajlik. Ahhoz, hogy a szabályozási környezetről még pontosabb képet kapjunk, az érintettekkel, azaz a gyógyszergyártókkal, a nagykereskedőkkel, a gyógyszerészekkel és a hatóságokkal most aktuális körbejárni, elemezni a témát.

Az igazgató ugyanakkor felhívta a konferencia résztvevőinek figyelmét arra is, hogy a megváltozott jogi környezet mellett a rendezvény másik fontos témája a tudatosítás és megelőzés, hiszen minden gyógyszergyártó szembesült már azzal, hogy termékeit az interneten vagy egyes piacokon árulják. Muszáj tehát beszélni erről a sajnálatos tényről is, ugyanúgy, mint ahogyan esetleges megelőzési, elkerülési vagy felszámolási lehetőségeiről.

Bár Matucz Éva, az OGYI gyógyszerhamisítási ügyek referense, mint a felügyelőhatóság képviselője előadásában kijelentette, nincs arra utaló jel, hogy a magyarországi zárt rendszerű legális hálózatba beszivárogna hamis termék, mégis, és nagy valószínűséggel pont ezért, messzemenőkig fontos szerep jut a gyógyszergyártóknak ezen a területen.