40 ezres alapnyugdíj 20 év munka után?

„Az ősz folyamán olyan nem kis falatok kerülnek a kormány elé, mint a nagy ellátórendszerek átszervezése” – fogalmazott tegnap Szijjártó Péter , a miniszterelnök szóvivője a lovasberényi kormányülés kapcsán. Az,hogy mire jutottak a miniszterek a több száz milliárd forintosmegtakarítási kényszer nyomása alatt, valószínűleg csak holnap dől el. Orbán Viktor miniszterelnök a döntések bejelentése mellett egy 3-4 százalékpontosállamadósság-csökkentésről is beszélni fog az előzetes hírek szerind(lásd keretes írásunkat).


Annak ellenére, hogy a kormányülésen ez atéma is szóba kerül, az bizonyos, hogy a nyugdíjrendszer átalakításárólmég holnap sem derülnek ki részletek. A Nemzetgazdasági Minisztériumban(NGM) ugyanis csak holnap egyeztetnek a fő irányokról. Lapértesülésekalapján azonban olyan jövő rajzolódik ki e téren, amelyben az időskoriellátás egy alap-, és egy jövedelemarányos nyugdíjra épül. Az origohírportál értesülése szerint a miniszterelnök „ragaszkodik” egyalapnyugdíj bevezetéséhez.

Ez nem a jelenleg is létező nyugdíjminimum szerepét venné át, hanemegy alapvető, ám meglehetősen alacsony összegű járandóságot biztosítanaaz időseknek. A körülbelüli mértéke szakemberek szerint havi 40-45 ezerforint lenne. Az viszont egyelőre homályos, hogy ez az alapnyugdíjalanyi jogon járna-e, úgy, ahogy Európa több országában, vagy ennekodaítélését is szolgálati időhöz (az előzetes értesülések szerint 20évnyihez) kötné a kabinet.

Az alapnyugdíjat egészítené ki az úgynevezett munkanyugdíj, vagyis az az összeg, amely a bér után befizetett járulékokból áll össze, ésamelyet a jövőben egyéni számlán vezetnének. Az alapnyugdíjbevezetésével a munkanyugdíjak összege a jelenlegihez képest csökkenne,vagyis előbbi nem adódik hozzá automatikusan a mostani járandósághoz.