40 milliárd hiányzik a kórházak költségvetéséből

A javaslatcsomagot a kabinet a napokban a parlament elé terjeszti –tudta meg a hvg.hu a kormány kihelyezett soproni üléséről. Amegkérdezett kormányzati források nem árulták el, milyen jogtechnikaiformában fogják átírni a büdzsét, de hétfőn a Fidesz egyik neveelhallgatását kérő vezető politikusa azt mondta, zárószavazás előttimódosító javaslatot fognak benyújtani. Igaz, ezt egy kormányzatiforrásásunk “nem túl elegáns” megoldásnak minősítette, szintén méghétfőn. Az is igaz, hogy a gyorsan fogyó idő nem kedvez az elegánsmegoldásoknak.

A költségvetés módosításáról teljes hírzárlat van, és szokatlan módon az előzetes tervek szerint nem ma, hanem csütörtökön tart sajtótájékoztatót Matolcsy György a döntésekről. Úgy tudjuk, ezenis csak a növekedés várható mértékét árulja el a miniszter, és azt, hogy milyen euróárfolyammal számol a kormány.

A tartalékra mennek

Egy kormányzati forrás hangsúlyozta, hogy „a költségvetésitartalékból az alapfeladat megoldható”. Az „alapfeladatot” nemkonkretizálta, de ez valószínűleg a tervezettnél alacsonyabb 2012-esnövekedés és a gyengébb forintárfolyam miatt szükségessé váltkiigazítás. Egy másik informátorunk azt mondta, a 300 milliárd forintostartalékról van szó, amit 2012-ben „az utolsó percig” őrizni akar akormány. A kiigazítás egyik része lényegében azt jelenti majd, a 450milliárd forintos tartalékból a 200 milliárd forintos zárolásmellett további 100 milliárdot már a költségvetés elfogadásakor zárolnak.

Csak egészség legyen

A hvg.hu korábbi értesülését, hogy a tartalék további emelését isfontolóra vették, egyik kormányzati forrás sem cáfolta, mint ahogyan azt az információnkat sem, hogy körülbelül 100-150 milliárd forintos kiigazításra van szükség. Bevételnövelő intézkedések biztosan lesznek -tudtuk meg. Csak olyanadóemelések jöhetnek szóba, amelyek az egészséggel kapcsolatosak. Így -mint többen megerősítették – fontolóra vette a kormány a jövedéki adó további emelését.

A  jogszabálytervezet mellékletében ugyan 362,4 milliárd forint szerepel ezen a soron, azonban a megadott teljesítményvolumen-keret alapján azOEP-től érkező tényleges összeg 50 milliárddal kevesebb lehet – írta alap.

Poller Imre egészségügyi szakértő szerint a különbözetre valószínűleg a központi költségvetésből számít az államtitkárság, amit vélhetően azuniós projektek önrészére, karbantartásra és az adósságállománycsökkentésére fordíthatnak.

A tervezetből nem derül ki, hogy a 123 milliárdra belőttjáróbeteg-ellátásból milyen arányban részesülnek a szakrendelők és akórházi járóbeteg-ellátó osztályok, ám az “ökölszabály” szerint 60-70százalékban kórházakban kórházi orvosok látják el ezt a feladatot, ígybérköltség nélkül ezek a rendelők óriási konkurenciát jelentenek azamúgy is tengődő járóbeteg-ellátó szakrendelőknek – írta a Napi.

A mentésre 25, a beteg- és halottszállításra 6 milliárdot szán atervezet, ami a lapnak nyilatkozó szakértő szerint azzal járhat, hogy abetegszállítók a hónap vége előtt kimerítik a keretüket, a mentőknélviszont bennragad a pénz, nagyságrendileg ugyanis nem ilyen mértékű akülönbség a két tevékenység között.