59 napjuk van a rezidenseknek

Az Egészségügyi Engedélyezési és KözigazgatásiHivatal (EEKH) kedden elindította honlapján a visszaszámlálást. Eszerint a végsőjelentkezési határidőig 59 nap van még hátra, a Markusovszky Lajosösztöndíjprogramra csak a második körben benyújtott pályázatok száma a keddiadatok szerint 324. Az első körben augusztus 22-ig 124-en jelentkeztek, közülük112-en adtak be sikeres pályázatot. Az egészségügyi államtitkárság általmeghirdetett ösztöndíjprogramban részt vevők szakorvosi képzésük alatt havontanettó százezer forintos támogatást kapnak.

A kibővült Markusovszkyösztöndíjprogramban a pályázók választhatnak, hogy az ösztöndíj folyósítása utánannak időtartamával megegyező ideig teljes munkaidőben vagy annak kétszeresidejéig félállásban dolgoznak közfinanszírozott hazai egészségügyiszolgáltatónál. Az ösztöndíjprogram az idén végzett orvosok mellett nyitott azokelőtt is, akiknek legalább egy évük még hátravan az elsőként megszerzendőszakképzés idejéből. A kibővített pályázatnak is feltétele, hogy a programbanrészt vevő szakorvosjelölt nem fogadhat el hálapénzt. A pályázatok benyújtásánakvégső határideje december elseje. Az adott hónap első napjáig beérkezőpályázatokról annak a hónapnak a közepéig döntenek. A pályázók nem nyernekautomatikusan, így a számláló adataiból nem lehet következtetni, hogy hányszabad hely van, az „adatok kizárólag tájékoztató jellegűek” – olvasható ahonlapon.

A pályázatokat, ugyanúgy mint az első körben, egy háromtagúbizottság, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelősállamtitkársága, a Magyar Rezidens Szövetség és az EEKH egy-egy delegáltjabírálja el. Paphalmi Rita, az EEKH elnöke az MTI-nek korábban elmondta: aszempontok továbbra is ugyanazok, vagyis továbbra is elsőbbséget élveznek azok,akik az idén kezdik meg a szakképzésüket, utána jönnek azok, akik már résztvesznek a szakképzésben. Azonos rangsorolású pályázók esetében továbbiszempontok – például a diploma vagy a záróvizsga átlaga – alapján döntenek.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szeptember elejénBalatonfüreden, egy egészségügyi konferencián jelentette be, hogy módosították arezidensek ösztöndíjprogramjának korábbi feltételeit. Papp Magor, a MagyarRezidens Szövetség elnöke erre reagálva közölte: a szakorvosképzésiösztöndíjprogram feltételeinek módosításával már betelhet a meghirdetett helyektöbbsége.