A beteg és orvosa helyett is gondolkodik az államtitkárság

Szerdán számos érintettben meghökkenést keltett,hogy a humántárca frissen publikált rendelete szerint az állandóterápiás  krónikus betegek esetében is megszűnik a negyedévesgyógyszerfelírás lehetősége. Ezentúl vagy havonta sorban ülnek az orvosnál, vagy legfeljebb három „időzített” receptet kaphatnak tőle, amivel aztán 30 naponként mehetnek a patikába.

Az államtitkárság közleménye azzal érvel, hogy évente több milliárdforint spórolható meg a rendelhető és kiváltható gyógyszermennyiségkorlátozásával. De megmarad az a lehetőség, hogy a beteg különleges élethelyzetére tekintettel, amelyet az orvosnak dokumentálni kell, több havi adagot is rendeljen egy vényen.

Mint a közleményben kifejtették: a korábbi tapasztalatok aztmutatták, hogy a lakosságnál jelentős, sokszor lejárt gyógyszerkészletek halmozódtak fel. Ennek oka sokszor, hogy a betegség változása, vagymellékhatások jelentkezése miatt időközben már más gyógyszerre,hatáserősségre állítja át az orvos a beteget. Ezekben az esetekben mind a beteg, mind pedig a biztosító fizetett a gyógyszerért, amit végül nemhasználnak fel, hanem kidobják, amely nagyságrendileg évente többmilliárd forint.

Így “a gyógyszerrendelésre és kiváltásra vonatkozó szabályozásváltozások célja a betegek gyógyszerköltségeinek csökkentése” – fogalmazott az államtitkárság. Ennek érdekében az új gyógyszerekfelírásánál – melyeknél nagyobb a kockázata annak, hogy a váltásraszükség lehet – egyszerre maximum egyhavi felírás és gyógyszerkiváltáslehetséges.

Március elsejétől az egyes vényekre azt is rá kell vezetni, hogy milyen időponttól egyhavi ellátási időszakra vonatkozik ez a recept. A beteg ezt követően az adott ellátási időszakot megelőzően már egy héttel kiválthatja a gyógyszertárban az adott vényt. Így biztosítható az, ha a három hónapos időközben a beteg átállítására van szükség, s akkor nem lesznek a beteg otthonában párhuzamos készletek, illetve  ha az adottgyógyszer árát csökkentik, azt kedvezőbb áron kaphatja meg a beteg. Tehát az orvosnál fel lehet írni a 3 havi gyógyszert, de azokat 3különböző recepten teheti meg, amelyek kiváltására havonta leszlehetőség a gyógyszertárakban.

Mivel ez év elején számos, a gyógyszerellátást, -rendelést és-támogatást érintő változás történt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium,az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a GYEMSZI mind a lakosság,mind pedig a szakemberek részére hamarosan átfogó tájékoztató kampányt indít – tette hozzá az államtitkárság. 

A Magyar Közlöny keddi számában jelent meg Réthelyi Miklós nemzetierőforrás miniszter rendelete az egyes egészségügyi és gyógyszerészetitárgyú miniszteri rendeletek módosításáról, amely szerint márciustól azorvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendőgyógyszermennyiséget rendelhet.

A jelenlegi szabályozás még úgy szól: az orvosnak a rendelt gyógyszer mennyiségét úgy kell meghatároznia, hogy az elegendő legyen a szakszerű gyógykezeléshez a legközelebbi orvosi vizsgálatig.