A beteg jól jár októbertől, de a patikák milliókat bukhatnak

Ám hogy a már meglévő készleteik miatt a patikák se járjanakanyagilag rosszul – drágábban szerzik be és olcsóbban kell majd adniuk–, a Magyar Gyógyszerész Kamara kezdeményezte, hogy a ténylegesárcsökkentés előtt egy-másfél héttel már az új áron lehessen beszereznibe ezeket a készítményeket.

Ha most sikerül esetleg alacsonyabb áron hozzájutniuk a szerekhez,akkor a patikák némi többletbevételhez juthatnak, de ez csak annyitjelent, hogy valamelyest kompenzálják a Széll Kálmán-terv intézkedéseinyomán várható veszteségeiket – mondta lapunknak Hankó Zoltán, a kamaraalelnöke.

A tavalyi mérlegadatok alapján a patikák negyede veszteséges: 18-20milliárd forint lejárt számlájuk volt 2010-ben a nagykereskedőknél, úgy, hogy további 9-10 milliárd forint kedvezményt kaptak. A SzéllKálmán-terv, amely két év alatt 120 -150 milliárd forinttal szűkítené agyógyszerpiacot, tovább rontja a vállalkozások pozícióit.

 

Lapunk úgy tudja, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egymilliárdforintot különített el a gyógyszertárak idei veszteségeinekkompenzálására. Az összeg azonban csak akkor áll rendelkezésre, ha agyógyszerkasszát sikerül kordában tartani.

A Solymári Kékpatikában legalább egyhavi készlet van az érintett orvosságokból. Ezen pedig lehetetlen „időben” túladni.

Gellér Judit, a gyógyszertár vezetője lapunknak elmondta: tavalyelőtt egy szintén hasonló mértékű árcsökkentés milliós veszteségetokozott a vállalkozásnak. A Magyar Gyógyszerész Kamarának a 2007-es nagy árcsökkentésről vannak adatai: akkor a patikák éves veszteségekétmilliárd forint volt.

Hankó Zoltán elmondta: a nagykereskedők és a generikus gyártókszövetsége már írásban is jelezte, hogy támogatják a kezdeményezésüket.Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, Szolyák Tamás nemtudott még szövetségi álláspontról beszámolni. Ám a Novartisgyógyszercég magyarországi képviseletének vezetőjeként azt mondta:támogatják a köztestület kezdeményezését.

A hazai gyártók szövetsége még nem nyilatkozott.