A csodadiéták nem gyógyítják a diabéteszt

Az internet korában nagyon divatossá váltak a különböző szélsőséges diéták,amelyektől a szülők félinformációk alapján a „gyógyulást” várják az 1-es típusúcukorbetegséggel kezelt gyerekek esetében – figyelmeztet dr. KörnerAnna, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika DiabéteszOsztályának vezetője. Példaként említette a paleolit korszakot idéző étkezést,melynek kapcsán csodálatos gyógyulásról szóló történetek is olvashatóak.Természetesen a szokásosnál több zöldség egészséges, de a nagy mennyiségű húsfehérjetartalma a betegség kapcsán amúgy is veszélyeztetett vesét terheli, amagas zsírtartalmú ú.n. vörös húsok pedig megemelik a húgysav-szintet, amipéldául köszvényhez vezethet. A szénhidrátok vélt vagy valós csökkentése mellettráadásul sokszor ellenőrizetlenül, konzultáció nélkül csökkentik a bevittinzulin mennyiségét is, ez a gyerekek esetében különösen veszélyes, könnyen akárdiabéteszes ketoacidózishoz („kómához”) is vezethet.

A kilencvenes évek közepén átéltük az alternatív megoldáskeresés elsőhullámát – folytatja Dr. Körner Anna. Amikor egy kisgyermekről kiderül, hogy1-es típusú diabéteszes, a szülőknek érthetően nehéz szembenézni azzal, hogy egykarbantartható, de nem gyógyítható betegségről van szó. A gyermeknekinjekcióznia kell magát egész életében, betartani a táplálkozási szabályokat ésa betegség késői szövődményei is ismertek. Természetes, hogy ilyenkor a szülősérülékeny, bármely fogódzóba belekapaszkodik, legyen az akár egy másikanyukától, vagy az internetről kapott információ, megoldást keres, hátha mégismeggyógyul a gyermek. A betegeknek és a szülőknek ezt a kiszolgáltatottságátsokan anyagi haszonszerzésre is használják.

Néhány éve főként kiegészítő alternatív „kezeléseket”, szoba- éslakásátrendezést és hasonló „gyógymódokat” preferáltak a szülők – erre szoktamazt mondani, hogy természetesen nem hiszek benne, de ha egyébként betartják azorvosi utasításokat, az ő döntésük – emelte ki Dr. Körner Anna. A mostanihullámban azonban a speciális diéták kerültek előtérbe, pedig mindenfajtamegszorító diéta egyoldalú, előbb-utóbb hiányállapothoz vezet. Az is probléma,ha a szülők nem mértéktartóak és visszatérnek a betegség kiderülése előttimegszokott étrendhez, de az is veszélyes, ha az interneten terjedő eszmékalapján megszorító diétákkal kísérleteznek, és ezeket fanatikusan betartjákanélkül, hogy orvossal konzultálnának, meggyőződnének arról, hogy példáulvalóban kevesebb inzulinra van-e szüksége a gyermeknek, mint korábban, és hogy adiéta milyen hosszú távú hatással járhat.
A friss cukorbeteg gyerekekszüleinek azt szoktuk mondani, hogy mostantól – néhány szabályt betartva – nemkell máshogy étkezniük, mint ahogy egészséges társaiknak kellene. A szénhidrátvisszaszorítása, az édességek, chipsek, tészták mennyiségének mérséklése, atáplálékkomponensek, nyomelemek, vitaminok megfelelő arányban való fogyasztásaugyanis nem csak az ő étkezésükben, de össztársadalmi szinten is cél lenne.
November 14. a cukorbetegek világnapja (diabétesz világnap), amelyet azEgészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetségegyüttműködésével tartanak 1991 óta az inzulin felfedezője, Frederick GrantBanting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján.