A digitális gyógyszert tesztelnek

A tudósok reményei szerint az újfejlesztéssel csökkenteni lehetne a gyógyszerpazarlás mértékét ésfigyelmeztetni lehetne a családtagokat is, ha az idős betegek nem szedikrendesen a gyógyszereiket.

Minden egyes pirula tartalmaz egyérzékelőt, ami jelet küld a páciens által viselt tapasznak, amikor a szenzor alenyelés után eléri a gyomorsavat. A tapasz ezek után sms-ben, vagy e-mailbenelküldi az információt a rokonoknak vagy az orvosnak, ezzel is bizonyítva, hogya gyógyszert bevették. 

A szenzor körülbelül homokszem nagyságú ésa pirulába van beépítve némi réz és magnézium társaságában, amik így együttalkotják az elektromos áramkört, amikor kapcsolatba kerülnek a gyomorsavval. Azegész leginkább a középiskolás kísérletek során előállított krumplielemekrehasonlít. Ebben az esetben az elektromos áramkör biztosítja az érzékelőenergiaellátását.  

A digitális pirulát egyelőre hatóanyagoknélkül, egy magas vérnyomás ellen szedett szer mellett próbálták csak ki, de akutatók remélik, hogy a jövőben aktív gyógyszerekben is alkalmazhatóváválik. 

Forrás: Betegszoba.hu