A gazdagok merevedési zavaraira lesz csak pirula

Az Index információi szerint a gyógyszertárak az elmúlt napokbanértesítést kaptak arról, hogy a magyar piacon kizárólag a Viagra és aSildenafil Pfizer nevű pirula forgalmazható férfiak merevedésizavarainak orális kezelésére szolgáló termékként.

A patikusokkal az amerikai gyógyszervállalatmagyar leányvállalata a Pfizer Kft. tudatta, hogy újabb változás állt be a potenciálnövelők versenyében. A Pfizer Kft. levele szerint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala április 13-án megadta a magyar szabadalmat aPfizer Ireland Pharmaceuticals-nak a „sildenafil hatóanyag alkalmazásaférfi merevedési zavarok kezelésére alkalmas gyógyszer előállítására”találmányra. A Pfizer cégcsoport ezzel a szabadalommal forgalmazza aViagrát és a másik potencianövelő készítményét.

A levél szerint a szabadalmi oltalom 2014.május 13-ig áll fenn. Amennyiben a gyógyszertárak ez alatt az idő alatthasonló hatóanyagot tartalmazó, de engedély nélküli terméket árusítanak, azzal megsértik a Pfizer magyar szabadalom kizárólagos hasznosításáravaló jogát, és szabadalombitorlást követnek el, ami a „magyar jogszerint polgári és büntetőjogi jogkövetkezményekkel járhat”.

Az Index kérdésére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalábanmegerősítették, hogy a Pfizer áprilistól egy hatóanyagra megkapta amagyarországi szabadalmi oltalmat. A hivatal sajtófőnöke, Dürr Jánoselmondta, hogy egy hosszadalmas eljárás után jogerőre emelkedett aPfizer termékeinek védettsége, így a cég megalapozottan kéri apatikáktól, hogy vonják vissza a többi hasonló hatóanyaggal utángyártott terméket.

A Pfizer szabadalma oltalma tavaly megszakadt, és a magyar piacot gyorsan elárasztották a generikus készítmények.

Gyógyszerpiaci információk szerint hirtelenbeindult árverseny következtében 2011-ben az év eleji adatokhoz képestdecemberre több mint 50 százalékkal növekedett a sildenafil hatóanyagúszerek eladása, ami egyben azt is jelentette, hogy a generikus szerekmegjelenése szélesebb körben tette elérhetővé a merevedési zavarokelleni tablettákat. Becslések szerint Magyarországon százezresnagyságrendű a problémával küzdő férfiak száma, közülük az elmúlt évbentöbben jutottak legális csatornákon, orvosi kontroll mellettgyógyszerhez.

A piacon megjelenő cégek a korábbinál jóvalolcsóbban kínálták a pirulákat: a 20 ezer feletti ár helyett 7500forintért is lehetett vásárolni nyolctablettás kiszerelésbenkészítményeket.