A Google megmutatja, merre jár az influenza

A Google szakemberei felismerték, hogy amikor allergia időszak van, akkor megszaporodnak az allergiával kapcsolatos kifejezések, amikor nyár van, akkor a leégéshez kapcsolódó keresések, amikor pedig eljön a szokásos influenzajárvány, akkor ezután kezdenek el kutatni az internetezők. Úgy gondolták, hogy ha összesítenék a Google keresőhálózatának adatait, meg lehetne becsülni a világ aktuális influenzaaktivitását. Ezért hozták létre a Google Influenzatrendek szolgáltatást, ami figyeli az összes influenzával kapcsolatos keresési kifejezést, és grafikont készít arról, milyen aktivitást mutat az influenza az egyes területeken.

influenza

Az adatokból láthatjuk, hogyMagyarországon éppenalacsony az aktivitás, ami bíztató, de a hírek alapján ez emelkedhet. A hitelesség kedvéért a Google összevetette az Influenzatrendek eredményeit a hagyományos influenzafigyelő rendszerek adataival és egyezést tapasztaltak, ami alapján tényleg használható a fejlesztés. Nyilván nem fog minden beteg keresgélni a Google-ön, és természetesen nem mindenki influenzás, aki gyógymódok, vagy a betegség típusai után kutat, de jelezheti a gyakoriság, hogy sokan már előrelátóak, veszélyeztetettnek érzik magukat, vagy a környezetükben esetleg már többen megbetegedtek. Pláne, hogy egyre többen már nem feltétlenül mennek egyből orvoshoz, ha rosszul érzik magukat, hanem az interneten néznek utána tüneteiknek és a gyógykezeléseknek is, ahogyan azta Pew legutóbbi felméréseis mutatja.

A Google Influenzatrendek készítői aNature magazinban publikáltákeredményeiket, és sokan azt mondják, ez a fejlesztés arra lehetne leginkább alkalmas, hogy előrejelezze, hol alakulhat ki járvány, melyek a gócpontok, hiszen ott megnőhet a keresések száma. Természetesen olyan területeken használható, ahol a lakosság nagy részének van internethozzáférése. A fejlesztéstezen az oldalonrészletesebben is megismerhetitek, és ha tehetitek néha nézzetek is rá mostanában.

Forrás: Socialtimes.hu