A gyógyszergyártók szerint a kormány terve ellátási gondokat eredményez

Az egyesület az MTI-vel hétfőn azt közölte, hogy a spanyol modellt félreértelmezik: a tervezet megvalósulásával Magyarországon modern, Európa más országaiban elérhető készítményeket vonnak ki a piacról, és “így magyar betegek tíz- vagy akár százezrei maradhatnak a társadalombiztosítás által támogatott hatékony gyógyszerek nélkül”.

Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója egy múlt csütörtöki háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy a gyógyszer-támogatási rendszer újbóli felülvizsgálata kapcsán a Széll Kálmán Terv 2.0-ban példaként felhozott spanyol modellről szóló előterjesztés már készül.

A főigazgató kiemelte: az OEP által támogatott készítményeknek legalább a negyedét, de akár a felét is érintheti a spanyol modell, s az valamennyi érintett készítmény esetében árcsökkentést jelent, ezekre az egészségbiztosító kevesebb támogatást fizet majd, de egyúttal a lakosság által fizetendő térítési díj is csökkenni fog.

Bidló Judit, az OEP ártámogatási főosztályának vezetője kifejtette: a spanyol modell lényege, hogy csökkentenék azon, régóta forgalomban lévő készítmények ártámogatását, amelyeknek nincs (helyettesítő) generikus változatuk. Egyelőre több javaslat van arról, hány évnél húzzák meg a határt, illetve a támogatást milyen mértékben csökkentsék. Ezektől függően a spanyol modell bevezetése által érintett készítmények száma 400 és 1600 között lehet.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete közleményében azt írta: a Spanyolországban életben lévő gyógyszer-támogatási rendszer – a hazai, “magyarosított” modellel ellentétben – hatóságilag nem befolyásolja a gyógyszerárak alakulását, “tiszteletben tartja a gyógyszerinnovációt, nem ró elviselhetetlen terheket a gyógyszergyártókra, valamint nem jár beláthatatlan következményekkel a betegekre nézve”.

Az IGYE szerint tévedés, “hogy olcsóbb, utángyártott készítményekkel lehetne kiváltani ezekben az esetekben a modern készítményeket, és ezáltal akár súlyos betegségeket kezelni”, hiszen e területeken még nem léteznek generikus készítmények, így nincsenek gyógyszerek, amelyek helyettesíthetnék az eredeti, szabadalmi oltalommal védett készítményt.

Az egyesület hétfőn a kormánynak írt levelében is kifejtette álláspontját, jelezve egyúttal, hogy egy fenntartható megoldás kidolgozása érdekében továbbra is készek együttműködni a kormányzattal – olvasható a közleményben.