A gyógyszertárakba száműzi a kormány az e-cigit?

Kivárásra játszanak az elektromos cigarettákat (e-cigaretta) forgalmazó cégek, de a jelek szerint a szakhatóságok is – írja a szombati Népszabadság.

A Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság március eleji állásfoglalásában úgy fogalmazott: az e-cigaretta forgalmazásában a gyógyszerekre vonatkozó szabályoknak kell érvényesülniük, gyógyszerengedélyek nélkül ilyen terméket árulni pedig illegális.

Bár az ÁNTSZ lényegében szakmai iránymutatásnak vette az államtitkárság közleményét, úgy tudni, hogy a hatóság egyetlen hazai forgalmazó ellen sem kezdeményezett eljárást.

Piaci hírek szerint a kérdés nincs lezárva, az Egészségügyi Miniszté­rium (EÜM) berkeiben külön szakmai stábot hoztak létre, hogy járja körbe az e-cigaretta szabályozásának kérdését. Ha így van is, annyi biztos, hogy a piaci szereplőkkel eddig nem konzultáltak.

Az elektromos cigaretták gyártói, importőrei, forgalmazói nemrégiben saját, jelenleg bejegyzés alatt álló szövetséget hoztak létre Elektromos Cigaretta Magyarországi Kereskedőinek Szövetsége (ECMX) néven. A szövetség háza táján azt rebesgetik, hogy a szaktárca előreláthatólag május elején fogadja a piaci szereplők képviselőit.

Kérdés, miről fognak tárgyalni. A termékre vonatkozó új szabályok megalkotásáról biztos nem: a lap érdeklődésére az államtitkárságnál elmondták, hogy szerintük a jelenlegi jogszabályokból is világosan kiderül, a nikotinos patronnal töltött elektromos cigaretta helye a gyógyszertárban van, a nikotint tartalmazó terméket gyógyszerszabályozás megkerülésével forgalomba hozni pedig illegális.

Az államtitkárság ezt azzal indokolja, hogy a e-cigaretták töltéséül szolgáló nikotinos patronokban halálos adagnak megfelelő nikotin van. Igaz, ezen túlmenően az államtitkárság közleménye szerint maga az elektromos cigaretta is problémás lehet, például akár fel is robbanhat a használó kezében. Az államtitkárság által kiadott szakvélemény szerint az sem igaz, hogy a termék elősegítené aleszokást, sőt ellenkezőleg.

Az államtitkárság idézi a WHO szakvéleményét, amely szerint az e-cigaretta „nem tekinthető a leszokás legitim eszközének”.

A piacon érezhető riadalmat okozott az államtitkárság márciusi fellépése, ezért a cégek egy része nem forgalmaz nikotint tartalmazó terméket, és egyelőre kivár a piacbővítéssel. Ha szó szerint veszik az államtitkárság közleményét, és a gyógyszerekhez hasonló engedélyezési eljáráson kell keresztülmennie az e-cigarettáknak, az elvileg azt jelenti, hogy évekre eltűnne a legális forgalomból a termékkör.