A hálapénz dzsungele és az orvosbér

Az egészségügy átalakításában a háziorvosi ellátás megerősítésén és magas színvonalon tartásán van a hangsúly – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön egy budapesti egészségügyikonferencián. A miniszter előadásában a jó orvos-beteg kapcsolatra hívta fel a figyelmet. Fontos, hogy a betegek megfogadják az orvosokutasításait, különösen a gyógyszerszedéssel kapcsolatban – mondta.Hozzátette: az orvosi utasítások szerinti „parancsszerű gyógyszereskezeléssel” nyerhető a legtöbb egészséges életév.

Az egészségügy reformjában jelenleg a legnagyobb feladat a kórházakállam általi átvétele – emelte ki Réthelyi Miklós, hozzátéve, hogy azátadás-átvétel részleteiről Szócska Miklós államtitkár csütörtök délután tárgyal a nagyobb intézmények vezetőivel.

Réthelyi Miklós azt mondta: a pályakezdő orvosok bérezése valóban„elfogadhatatlanul alacsony, de utána bemegyünk a hálapénz dzsungelébe,innen már nehéz állást foglalni”. A miniszter szavai szerint még nemszületett olyan javaslat, amelyet jól lehetett volna alkalmazni ennek ahelyzetnek a kezelésére.

Az egészségügy finanszírozásával kapcsolatban hangsúlyozta: a tárcamunkájának köszönhetően 2011-ben “nem szaladt el” az Egészségügyi Alap. A kormány feltett szándéka, hogy a következő évben sem engedi el agyeplőt, tartani kell a bevételek és a kiadások egyenlegét – tettehozzá.

Réthelyi Miklós mindemellett hangsúlyozta az egészséges életrenevelés fontosságát is. A fizikai, szellemi és lelki egészségmegőrzésében kiemelt szerepe van a családnak, az oktatásnak, a sportnakés a kultúrának, vagyis ezt a célt szolgálja a Nemzeti ErőforrásMinisztérium összetettsége is – mondta a miniszter.