A hálapénz még a legjobb szülészeten is „divatos”

„Az orvosok általában magánrendelőbehívnak és akkor az alkalmanként tízezer, a szülés pedig a magánrendeléstarifájának a tízszerese szokott lenni, ez az átlag.” A Hír TV-neknyilatkozó kismamának várhatóan másfél hónap múlva születik meg az elsőgyermeke. Ő úgy tudja, hogy a szülés után 80 és 150 ezer forint közöttiösszeget szokás adni hálapénzként. Terhesgondozásra az orvosmagánrendelőjébe járt külön tarifáért. A kettő együtt meghaladná a 200ezer forintot.

„Azon gondolkodom, hogy mégse fogadott orvosnálfogok szülni, hanem lehet, hogy be fogok esni az ügyeletre, mert agyesem 55 ezer forint lesz. Abból nem nagyon tudok százezreket költeniúgy, hogy közben babakocsit, babakelengyét vásároljak, ez egyszerűenképtelenség.” Ez már az egyik internetes babamagazin díjátadójánhangzott el a Magyar Tudományos Akadémia épületében. Az idén a miskolciSemmelweis-kórház nemrégiben felújított szülészeti osztályát találták alegjobbnak. Hálapénz ott is van, de az előre szabott tarifa tilos.

„Talán azért is nyertük meg ezt a díjat, mert ahhoz ragaszkodom, hogy előresenki semmit sem fogadhat el, legyen az betegtől, várandóstól vagyvajúdó pácienstől” – mondta a miskolci Semmelweis-kórház főorvosa,Hardonyi András.

A miskolci kórház tehát azt már nem tiltja,hogy a szülés után fizessen a család, ha elégedett az orvossal és aszülésznővel. A szülészeten négy rezidens dolgozik, szülésznőből viszont már nincs utánpótlás, és a főorvos szerint béremelés nélkül nem islesz. Az egészségügyi államtitkárság havi nettó százezer forintösztöndíjat kínált öt évre a rezidenseknek azért, hogy itthon tartsaőket. A kormány feltételül szabta, hogy hálapénzt az ösztöndíjasok nemfogadhatnak el. A 620 helyre 141 szakorvosjelölt jelentkezett. Ahálapénzt egyébként a Magyar Orvosi Kamara etikai kódexe nem tiltja.