A hét leggyakoribb hamis gyógyszer

A gyógyszerhamisítás az egyik leggyorsabban fejlődő „iparág” a világon. Bár a probléma a fejlődő országokat érinti a legsúlyosabban, a világ minden országában jelen van. Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) becslése szerint az Egyesült Államokban kiváltott 4 milliárdreceptből 40 millió esetben nem eredeti a kapott készítmény.

A hamis gyógyszerek fogyasztása komoly veszélyt jelent a betegekre nézve. Az illegálisan gyártott készítményekben gyakrannincs aktív hatóanyag, így a betegség kezelés nélkül marad. Másesetekben a feltüntetettől eltérő mennyiségű, kevesebb vagy több aktívhatóanyagot tartalmaz, így gyógyszer rezisztenciát, illetve súlyosmellékhatások jelentkezését okozza. Előfordul, hogy a készítmény agondatlanság és a nem megfelelő gyártási körülmények miattegészségkárosító anyagokat, például nehézfémeket, útburkolati festéket,fagyállót, hintőport és más mérgező összetevőt tartalmaz – figyelmeztet a hamisgyogyszer.hu, amely az MSN Healthy Living blogjának összeállítása alapján közli a hét leggyakrabban hamisított gyógyszercsoportot.

1. Potencianövelő készítmények

Az erekciós problémák kezelésére javallott készítmények vezetik ahamisítási listát. A szerek olyan aktív hatóanyagot tartalmaznak,amelyek csak bizonyos egészségügyi panaszok kiszűrése eseténalkalmazhatok, ellenkező esetben halálos szívrohamot is okozhatnak.

2. Antibiotikumok és vírusölők

Többnyire a betegség súlyosbodását okozzák a bakteriális és vírusosfertőzések kezelésére javallott szerek hamis verziói, mivel nemmegfelelő összetevői miatt nem kezelik a fertőzést.

3. Szívgyógyszerek

A szívroham, stroke, érelzáródás megelőzésének legjobb módja, hamegfelelő gyógyszerekkel szinten van tartva a vérnyomás és akoleszterinszint.

4. Krónikus betegségek kezelésére használt gyógyszerek

Különösen könnyű piacot jelentenek a gyógyszerhamisítók számára azolyan krónikus betegségek esetén használt gyógyszerek, mint a HIV, adiabétesz vagy az Alzheimer-kór.

5. Rákgyógyszerek

Az elmúlt években több országban, Izraelben, Kínában, de az EgyesültÁllamokban is találtak rákos megbetegedés kezelésére javallottgyógyszerek hamis verzióit.

6. Fájdalomcsillapítók, allergia elleni gyógyszerek, testsúlycsökkentők

Ezekhez a készítményekhez relatív könnyű hozzájutni, hiszen jelentős részben recept nélkül is kaphatók.

7. Pszichés panaszok kezelésére javallott gyógyszerek

A hatóságok találtak már skizofrénia és a Tourette-szindróma kezelésére készített hamisítványt is.

Minden termékcsoport esetében igaz, hogy kellő óvatossággal éskörültekintéssel jó eséllyel elkerülhetők a hamisítványok. Ehhezszükséges, hogy a beteg megbízható forrásból szerezze be gyógyszereit,és ne dőljön be az interneten vagy másutt elhelyezett gyanúsan olcsóajánlatoknak, ahogy annak se, ha recept nélkül kínálnak valaholvényköteles terméket. Javasolt a megvásárolt készítmények ellenőrzése: a név, a gyártó, a lejárati dátum rendben van-e, nincsenek-e nyomtatási hibák vagy elütések a csomagon, amelyek hamisításra utalhatnak.