A jövő év harmadik negyedétől elérhető a patikaalap

Mint közleményükben kifejtették: Orbán Viktor kormányfő július 16. és 26. közötti miniszterelnöki konzultációs sorozata nyomán a kormány megtárgyalta és elfogadta a pénzügyi (patika-) alapról és a gyógyszertári szolgáltatási díjról szóló koncepciót. Ez a patikaalap 2013 harmadik negyedétől olyan, türelmi idővel rendelkező, kedvező kamatozású hitelkonstrukció elérhetőségét biztosítja a gyógyszerészek részére, amely lehetőséget nyújt a gyógyszertárakban történő 25, illetve 50 százalékot meghaladó tulajdonrészhez való jutáshoz.

Ezenfelül bevezetik a gyógyszertári szolgáltatási díjat is. Ezt – mint kiemelték – nem a betegek, hanem az állam fizeti a gyógyszerészeknek. A szolgáltatási díj elosztása pedig segíti a vidéki kisforgalmú gyógyszertárak stabilitását – íra az Emmi.

Mint írták: ez első lépésben a vényköteles gyógyszerek és gyógyszertárban készített úgynevezett magisztrális gyógyszerek esetében jelent előrelépést. A gyógyszerészek által nyújtott gyógyszerbiztonsági szolgáltatás keretében a betegek részletesebb tájékoztatást kapnak gyógyszerükkel kapcsolatban: tájékozódhatnak a beszedett gyógyszerek közötti kölcsönhatásokról, az esetleges azonos hatóanyagú gyógyszerek együttes szedésének következményeiről, s ezáltal a gyógyszertárak és a gyógyszerészek is “aktív részeseivé” válnak a mellékhatásokkal kapcsolatos figyelőrendszernek.

Mindemellett egy új szabályozás révén a gyógyszertárak számára is előírják a népegészségügyi programokban való aktív szerepvállalást – olvasható az Emmi közleményében.