A kamara nem érti, a miniszteri biztos megmagyarázza

Méga gyógyszerészkamarát is meglepte, amelynek egyébként rendre a kedvére tesz akormány, azzal az időn túli módosító indítványával, miszerint az állam isszerezhet patikatulajdont.

„Nem tudjuk, mitörtént az elmúlt 48 órában a törvény körül, mert eddig – ezt a módosítástkivéve, minden patikai tulajdonnal kapcsolatos lépésről előre egyeztettekvelünk” – reagált a Népszabadság kérdésére a Magyar Gyógyszerész Kamara egyiktisztviselője, aki szerint pillanatnyilag csak az a biztos, hogy agyógyszerésztársadalom sem a liberalizációt, sem a patikákban való államitulajdonszerzést nem támogatja a gyógyszertárakban. Mint mondta: egyelőre ők ismegpróbálnak tájékozódni. Megjegyezte: az pedig külön szerencse, hogy aFidesz-frakció kérésére az Országgyűlés pénteken elhalasztotta az egészségügyisalátatörvény zárószavazását. „Van egy hetünk, hogy meggyőzzük a frakciót, nemlenne helyes, ha az állam patikatulajdonos lenne, mert az nagyon rosszemlékeket idéz” – mondta végül. 

A félreértésektisztázása elvben már pénteken elkezdődött a gyógyszerészkamara és a kormányzatközött. Hankó Zoltán, a kamara elnöke péntek délután Lázár Jánossal, aminiszterelnökség államtitkárával találkozott.

Szósincs államosításról – hűtötte az aggályokat lapunknak Horváth Zsolt miniszteribiztos – aki szerint a törvénymódosítással mindössze a gyógyszerellátásbiztonságáról kíván gondoskodni a kormány. Az elővásárlási jog első helyen agyógyszerészé – mondta, de ha valahol egyetlen gyógyszerész sem tud, vagy nemakar élni a lehetőséggel, ám ellátási érdek fűződik a patika működtetéséhez, azállam beléphet, és megveheti a törvény által előírt gyógyszerészitulajdonhányadot. Ezzel biztosítja a patika működését az adott helyen. 

Aparlament előtt lévő törvényben legkésőbb 2017. január elsejéig mindenpatikában az ott dolgozó gyógyszerésznek kellene birtokolnia a vállalkozás 51százalékát, ahol ez nem történik meg, az Országos Tisztiorvosi Hivatal bezárjaaz üzletet. Horváth Zsolt szerint, miután maguk a gyógyszerészek is jelezték,elég sokan nem tudnak vagy nem akarnak patikatulajdont vásárolni, és a sajtóbanis megjelentek az ezzel kapcsolatos aggályok, a kormány próbálta orvosolni ahelyzetet. A módosítással háromévnyi időt nyerhetnek. Ha még ekkor sem akarnakaz ott dolgozók tulajdonossá válni, az állam megpályáztatja, de ekkor is csakgyógyszerész lehet tulajdonos.   

Aminiszteri biztos azt még nem tudta megmondani, hogy mekkora összeget szán azállam patikavásárlásra. De mint mondta: ha a módosításról döntött a kormány,akkor nyilván meglesz a fedezete is minderre. Hozzátette: nem cél, hogy azállamnál egyetlen patika is maradjon.

Forrás: Nol.hu